Zlatiborski pčelari učili osnovce o pčelama i medu

Đaci iz izdvojenog četvororazrednog odeljenja OŠ „Milivoje Borović“ u Krivoj Reci na Zlatiboru naučili su proteklih dana mnogo korisnih i zanimljivih stvari o pčelama i medu, zahvaujući saradnji škole i Pčelarskog društva iz Čajetine.

Povodom 20. maja, Svetskog dana pčela, predavanje im je na zabavan i maštovit način održao iskusni pčelar Dragan Kolaković. Govorilo se o značaju pčela i procesu nastajanja meda, a  deca su imala priliku i da vide kako izgledaju košnica, zaštitna kapa i dimilica, ali i da saznaju kako se i na koji način oni koriste. Degustirali su i med sa zlatiborskih proplanaka.

– Jedno što su pre ovoga predavanja znali jeste da pčela pravi med i da može da ubode.  Sada znaju i da i ako ih ubode pčela, to ima dobre strane, jer je njen otrov lekovit. O svemu sam im pričao  na prihvatljiv način, bez ikakvog šablona uz pokazivanje predmeta, a oni znatiželjni, kakva su obično deca u ovom uzrastu, pomno su pratili i slušali predavanje – kaže pčelar Dragan Kolaković.

Predavanje o pčelama i pčelarstvu održano je u okviru projekta „Obogaćeni jednosmenski rad“ koje realizuje ova škola sa sedištem u Mačkatu. Učenici mlađih razreda iz izdvojenog odeljenja u Krivoj Reci van redovnih nastavnih aktivnosti učestvuju i drugim kulturnim i obrazovnim dešavanjima.

-Trudimo se da što više sarađujemo sa predstavnicima lokalne zajednice, Udruženjima, i svima koji deci mogu reći nešto novo, probuditi kod njih radoznalost i naći način da nauče nešto do do tada nisu znali. Takav način saradnje širi deci vidike, a to je naš zadatak u školi- kaže Ivana Jovanović, Bibliotekarka u školi  i učiteljica Obogaćenog jednosmenskog rada.

Ž. Dulanović

Foto: zlatiborpress

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18