„Zlatna lula“ brend Vranja

Destilerija „Mitić“ u kojoj se proizvode voćne rakije, postala je jedan od brendova Vranja. Kako nam je objasnio vlasnik Destilerije „Mitić“ Slobodan Mitić destilerija je formirana pre 15 godina kao prva u ovom kraju.

-Krenuli smo 2008. godine sa proizvodnjom voćnih rakija. Bili smo prvi na jugu Srbije, odnosno južno od Niša, koji su krenuli sa proizvodnjom rakija. Evo već 15 godina bavimo se time relativno uspešno – ističe vlasnik Slobodan Mitić.

Rakija koju proizvode, prepoznatljiva je i nosi naziva „Zlatna lula“. Zanimljiva je i priča kako je došlo do tog naziva.

-Lula je deo kazana gde se para od voća pretvara u alkohol. Moj pradeda Mita po kome nosimo prezime je jedini imao bakarnu lulu na zidanom kazanu i pekao je rakiju celom selu, za vreme Drugog svetskog rata. Nakon sezone pečenja, sklanjao je lulu u kuću i govorio „Deco, zlatna je ovo lula, čuvala nas je u teškim vrmenima, čuvajte i vi nju kada dođu bolji dani“– podelio je sa nama ovu porodičnu priču Mitić.

Zanimljivo je da je rakija „Zlatna lula“ stigla u mnoge krajeve sveta, o čemu svedoče fotografije na instagram profilu ove destilerije, a na šta su posebno ponosni Mitići.

U ponudi ove Destilerije četiri vrste rakije: šljiva, jabuka, kruška i travarica. Za izradu se koriste 3 sorte šljiva, 5 sorti jabuka i 2 sorte krušaka, dok se za travaricu koriste 23 lekovite biljke sa Rtnja. Za ovu proizvodnju porodica Mitić koristi 4 bakarna ručno rađena kazana od po 350 litara zapremine i dva od po 120 litara.

Izvor: Vranjska plus

Foto: Vranjska plus

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18