Насловна РАЗНО Zlatna medalja za rakije iz Brodareva

Zlatna medalja za rakije iz Brodareva

552

Šljivovica i rakija od kruške viljamovke iz destilerije  Šekiba Gojaka iz Brodareva kod Prijepolja, osvojile su veliku zlatnu medalju na nedavno održanim Susretima proizvođača i ljubitelja vina i žestokih pića, održanim u Aranđelovcu. U oštroj konkurenciji proizvođača iz Srbije i regiona, zlatnom medaljom  nagrađena mu je i rakija jabukovača.

U Komaranu iznad Brodareva, Gojak ima voćnjak sa više od 1.100 stabala šljive, jabuke, kruške i kajsije. Klima je pitoma, pa ovde u brdima iznad Lima, na oko 800 metara nadmorske, voće dobro rađa. Najveći deo od onoga što ubere Gojak stavlja u džibru. Proizvodnjom rakoje bavi se duže od dve decenije i nagrađivan je više puta.

Od voća sa svog imanja Šekib Gojak godišnje proizvede oko pet tona različitih rakija, koju uglavnom popiju inostrani kupci, najviše Nemci. Za dobru kapljicu, kaže, najvažnija je da voće bude zdravo i kvalitetno.

– Ono što čovek ne bi pojeo ne treba da stavlja ni u džibru. Bitno je i da rakija nakon prepeka ostoji nekoliko godina u hrastovima budarima i tek  kada dobije boju da ide na filtriranje – otkriva za „Dobro jutro“ Gojak.

Inače,  u organizaciji Udruženja „Srce Šumadije“ u Aranđelovcu se od 2005. godine, svakog februara organizuje ocenjivanje uzoraka vina i rakija od voća. Kako kažu organizatori, prosečan broj takmičarskih uzoraka je oko 150 vina i 350 rakija, a kvalitet je iz godine u godinu sve bolji.

Ž. Dulanović