Zlatnik

Cvet zlatnik je jednogodišnja biljka koja može da naraste do 30 centimetara i istovremeno pravi žbun sličnih dimenzija. Cvetovi su  okrugli, jako žute boje. Zato je biljka kod nas dobila ime zlatnik, dok joj je latinski naziv Asteriscus maritimus. Počinje da cveta u aprilu, ali je najlepša u septembru i oktobru, kada se po bašti rasprostru njeni  dukati. Zlatnik će cvetati sve do prvih mrazeva, a da bi bio raskošan potrebno je uklanjati osušene cvetove, kako bi se oslobodio prostor za nicanje novih. Skidanjem starih, biljci se daje energija kako bi stvarala nove pupoljke. Ako nema mrazeva, može da preživi do narednog proleća, jer potiče iz Sredozemlja, gde su zime blage. Zlatnik je najlakše razmnožavati putem reznica. Seme je retko u ponudi, a i kada se nađe, teško niče. Zato bi pred kraj jeseni trebalo odrezati vršnu grančicu, staviti u vodu dok ne pusti žile, a potom  u vlažnu zemlju. Mladu biljku u našim uslovima trebalo bi skloniti u svetle prostorije, u kojima temperatura ne pada ispod 10 stepeni. Isto se može uraditi i sa već postojećim biljkama, ukoliko su posađene u žardinjere ili saksije.

Piše: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18