Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Zlato iz Singapura za slatko od slanine!

Zlato iz Singapura za slatko od slanine!

127

Slatko od slanine, koje je napravio Vlada Jovanović iz sela Venčane kod Aranđelovca, okitilo se prvim zlatom. Na sajmu inovacija, koje je u avgustu održano u Singapuru ova poslastica je odnela zlatnu medalju. Vlada kaže da je specijalitet na ovaj svetski sajam prijavila i odnela porodična prijateljica.

– Nisam se nadao da će delikates koji smo napravili prošle zime u našoj kuhinji, u malom selu u Šumadiji, doneti zlato koje je prevalilo 10.000 kilometara. Pravimo klasičnu zimnicu, ali smo u poslednje vreme iz znatiželje i zabave počeli da eksprimentišemo malo, i tako je nastalo slatko od slanine – kaže Vlada Jovanović iz Venčana, koji polako ali sigurno postaje svojevrsni inovator u pravljenju zimnice.

Ova poslastica se zvanično zove slatko, ali se uglavnom maže na hleb. Vođen mišlju da od slanine ništa loše ne može da bude, Vlada poznati domaći proizvod prvo secka i prži u tiganju. Potom u istopljenu masnoću dodaje crni i beli luk, paradajz i pastu od paradajza, zatim žuti šećer i domaće jabukovo sirće.

– Slanina se vrati u tiganj da se sjedini sa smesom i sipa se u vruće tegle. Potpuno je prirodan proizvod, bez konzervansa, a nije potrebna ni pasterizacija. Našim mušterijama se svidelo, a očigledno je da su dobar ukus prepoznali i u dalekoj Aziji, čim su poslali zlatnu medalju i sertifikat – kaže Vlada i dodaje:

– Sad sam došao na ideju da za sve one koji iz verskih ili bilo kojih drugih razloga ne jedu svinjetinu, pravim slatko od pileće, guščije ili ćureće masnoće. Nećemo stati sa invoacijama, jer nam je ova nagrada baš dala vetar u leđa da možemo nešto da ponudimo i svetskom tržištu.

Jovanović i njegova porodica nisu poznati samo po slatkom od slanine, već prave i zeleni ajvar, ostavljaju žuti paradajz, prave domaži džin, vino od bagze, neobične likere od banane.

Tekst i foto: Biljana Nenković