Značaj plodoreda u organskoj proizvodnji

Plodnost zemljišta je veoma važan činilac kako u konvencionalnoj tako i u organskoj proizvodnji. Neprekidnim uzgajanjem biljaka na određenoj površini u velikoj meri se zemljište iskorišćava i degradira posebno ako se radi o istoj kulturi. Iz tih razloga se mora voditi računa o njegovoj plodnosti, odnosno o obnavljanju plodnosti pa čak I njenom povećanju.

Organska proizvodnja sama po sebi doprinosi očuvanju ekosistema kroz očuvanje biodiverziteta i genetičke raznovrsnosti. Osim toga, u organskoj proizvodnji isključivo se koriste organska đubriva i vrlo malo sintetička sredstva čime se izbegava zagađenje životne sredine. Organska đubriva popravljaju strukturu, toplotni i vodno-vazdušni režim zemljišta.

U organskoj proizvodnji je takođe obavezan plodored. Plodored je organizovano smenjivanje sejanih kultura na istoj parceli u toku određenog broja godina. Ima posebnu ulogu jer značajno smanjuje pojavu biljnih bolesti, štetočina i korova. Očuvanje zemljišne plodnosti u sistemu organske proizvodnje ostvaruje se resursima sa samog gazdinstva, a u tom smislu, veliki značaj pridaje se plodoredu i upotrebi organskih đubriva.

Plodored ima višestruku ulogu, pre svega u održavanju plodnosti zemljišta, odnosno doprinosi njegovoj strukturi, sadržaju azota i humusa, smanjuje gubitak hraniva ispiranjem, smanjuje pojavu bolesti i štetočina, smanjuje eroziju zemljišta. Za plodored postoje određena pravila kojih se treba pridržavati: biljke sa dubokim korenovim sistemom treba uzgajati nakon onih sa plitkim, menjati kulture koje proizvode malu i veliku biomasu, menjati leguminozne biljke koje fiksiraju azot sa onima koje ga troše, koristiti zelenišno đubrenje, menjati lisnate i korenaste kulture, češće u plodoredu koristiti žitarice kako bi se smanjila zakorovljenost parcele, uvek poštovati pravila o minimalnom broju godina nakon kojih neka kultura može ponovo doći na isto mesto.

Poštovanje plodoreda veoma je važno u svim oblastima poljoprivredne proizvodnje, međutim poseban značaj ima za organske proizvođače. Poštovanjem plodoreda povećava se prinos i kvalitet zemljišta i održava njegova plodnost.

Izvor: PSSS Srbije

Piše: Zlatica Krsmanović, dipl.ing.voćarstva i vinogradarstva

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18