Znate li šta je čisti ponedeljak i šta treba raditi?

Prvi je prvi dan Čiste nedelje. Pošto su uoči ovog dana bile poklade, to se izjutra čisti posuđe od masnoće. Istog jutra počisti se kuća, smetlište se baci na tuđe zemljište, da bi se s njim odnela i kućna nečistoća; u povratku se ne osvrće. Bunjišta se pale protivu gamadi, a zapaljena krpa obnosi oko kuće, da se oteraju zmije. Muškarci se šišaju i briju. Obavezno je kupanje, jer ko je čist ovoga dana, biće čist preko cele godine. Na vratima kučkih kuća osvane ravnokraki krst nalepljen od testa. Žene kazuju svojoj deci da je krst napravila Baba Korizma, koja pazi na decu da se ne omrse uz post. Prvi posetilac kuće naziva se „kvočka“. U selima s-z Bosne „kvočku“ posade na slamu pored ognjišta, časti se zagrejanom rakijom i preda pogača. Žene zapajaju vinom decu pomoću korube od jajeta, a odrasli iz njih piju vodu, da ne bi dobili gušobolju. Kosti od kokoške za pokladnu večeru vežu se o verige, pa se istucaju i daju stoci uz drugu hranu. Svi započeti radovi ovoga dana biće napredni. Ljudi odlaze na njive i bace pregršt žita, da bi usev bio čist (bez korova), a u vinogradu se obreže čokot, da bi grožđe bilo čisto. Ženskinje ne prede; ne obeduje se kašikom, da vrane ne jedu kukuruz; okušaju se kuvane koprive zbog zdravlja; mnoge starije ličnosti jednoniče. Ništa se ne izdaje iz kuće. Trgovci ne daju robu na „veresiju“ (poček). U nekoliko sela leskovačkog Pomoravlja psi se ne hrane, da ne bi pobesneli, a u selu Bogojevcu dečaci ih tuku i progone (v. Todorova subota).

Izvor: Srpski mitološki rečnik

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18