Zrenjanin: 4. Simpozijum o pivu, pivarskim sirovinama i opremi 28.-30. oktobra

Simpozijuma o pivu, pivarskim sirovinama i opremi, po četvrti put će se održati  od 28. do 30. oktobra u hotelu Vojvodina u Zrenjaninu. Simpozijum je naučno-stručni skup čiji cilj je da istakne i ukaže na značaj piva, pivarstva iz različitih uglova, kao i da objedini sirovinu, tehnologiju proizvodnje i opremu iz oblasti piva.

Učešće na skupu uzeće vrhunski istraživači i naučnici iz oblasti pivarstva, hmeljarstva, sladarstva i opreme. Do sada su svoj dolazak potvrdili, kako kaže državni sekretar Ministarstva prosvete i profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu dr Viktor Nedović, stručnjaci iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Slovačke, a očekuje se i dolazak naučnika iz Bosne i Hercegovine i Češke.

U samoj organizaciji Simpozijuma učetvuje i Tehnička škola strukovnih studija u Zrenjaninu, a prema rečima prof. dr Miodraga Kovačevića, ova škola ubuduće će obrazovati inženjere u pravcu tehnologije proizvodnje piva.

U organizaciji Simpozijuma učestvuje i Turistička organizacija grada Zrenjanina čija nastojanja su usmerena ka razvoju kongresnog turizma.

Na nedavno održanoj konferenciji o detaljima  4. Simpozijum o pivu, pivarskim sirovinama i opremi  govorili su Vlado Dašić, sekretar Organizacionog odbora Simpozijuma, prof. dr Miodrag Kovačević, prof. dr Jan Kišgeci, prof. dr Radovan Pejanović, profesor dr Viktor Nedović, direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina Zoran Ljubotina i direktorka Poljoprivredne stručne službe Kristina Salapura.

Piše: Jasna Bajšanski

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18