Насловна АРХИВА     ZRENJANIN DANAS NA PAPRIKU MIRIŠE

    ZRENJANIN DANAS NA PAPRIKU MIRIŠE

633

U Zrenjaninu, na Trgu slobode, danas se održava manifestacija „Izađi mi na teglu“ . To je najveći gastronomski karavan na Balkanu koji okuplja ljubitelje i proizvođače domaće paprike i ajvara, našeg „srpskog kavijara“.

Deseta godina od kako se organizuje nacionalno takmičenje u pripremi ajvara pod vedrim nebom za cilj ima promociju ajvara kao jednog od srpskih brendova i afirmaciju ovog specijaliteta na tradicionalan način.

Danas se u Zrenjaninu takmiči deset ekipa sa po maksimalno 5 učesnika. Timovi moraju biti formirani isključivo od članova istog domaćinstva ili uskog kruga prijatelja. Organizator učesnicima obezbeđuje kompletno opremljen takmičarski štand, šporet Smederevac, drva, tegle, papriku, ulje, šećer i so.

Ovogodišnji karavan se održava u 15 gradova. U svakom gradu najbolje tri takmičarske ekipe dobijaju  vredne nagrade. Pobednik kvalifikacionog takmičenja dobija Smederevac –  šporet na drva na kojem se najbolje priprema ajvar na tradicionalan način, druga nagrada je mini Smederevac, a trećeplasirana ekipa dobija paket „Dijamant“ proizvoda.

 Pobednička ekipa ide direktno u finale koje će se održati u Beogradu 7-og oktobra, kada će biti proglašen kralj ili kraljica ajvara.

U proteklih devet sezona nacionalnog takmičenja, titulu šampiona su odnele ekipe iz Leskovca, Kovačice, Bele Palanke,Kanjiže, Brusa, Kuršumlije, Dimitrovgrada, Vladičinog Hana i Kikinde. Karavan je obišao više od 200 gradova, takmičari su od oko 100 tona paprike napravili preko 45.000 tegli ajvara, a manifestaciju je posetilo blizu milion ljudi. Takmičenje je podstaklo više od 40 domaćinstava da pokrenu sopstvenu proizvodnju ajvara.

Organizator manifestacije je asocijacija „Bašta mašta“ , a ovogodišnja sezona karavana biće realizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, lokalnih samouprava gradova-učesnika i brojnih sponzora.

Na zabavno-takmičarskoj manifestaciji  „Izađi mi na teglu“ pored takmičarskog dela obezbeđen je i bogat kulturno-umetnički, dečiji i muzički program. Nastupaće tamburaški orkestar „Bečkerek“, KUD „Pionir“, KUD „Đerđef“, udruženje „Moja Sosa“, a  „Kuhinjicu pod vedrim nebom” priprema restoran „Renesansa“.