Насловна АРХИВА     ЗРЕЊАНИН ДАНАС НА ПАПРИКУ МИРИШЕ

    ЗРЕЊАНИН ДАНАС НА ПАПРИКУ МИРИШЕ

423

У Зрењанину, на Тргу слободе, данас се одржава манифестација „Изађи ми на теглу“ . То је највећи гастрономски караван на Балкану који окупља љубитеље и произвођаче домаће паприке и ајвара, нашег „српског кавијара“.

Десета година од како се организује национално такмичење у припреми ајвара под ведрим небом за циљ има промоцију ајвара као једног од српских брендова и афирмацију овог специјалитета на традиционалан начин.

Данас се у Зрењанину такмичи десет екипа са по максимално 5 учесника. Тимови морају бити формирани искључиво од чланова истог домаћинства или уског круга пријатеља. Организатор учесницима обезбеђује комплетно опремљен такмичарски штанд, шпорет Смедеревац, дрва, тегле, паприку, уље, шећер и со.

Овогодишњи караван се одржава у 15 градова. У сваком граду најбоље три такмичарске екипе добијају  вредне награде. Победник квалификационог такмичења добија Смедеревац –  шпорет на дрва на којем се најбоље припрема ајвар на традиционалан начин, друга награда је мини Смедеревац, а трећепласирана екипа добија пакет „Дијамант“ производа.

 Победничка екипа иде директно у финале које ће се одржати у Београду 7-ог октобра, када ће бити проглашен краљ или краљица ајвара.

У протеклих девет сезона националног такмичења, титулу шампиона су однеле екипе из Лесковца, Ковачице, Беле Паланке,Кањиже, Бруса, Куршумлије, Димитровграда, Владичиног Хана и Кикинде. Караван је обишао више од 200 градова, такмичари су од око 100 тона паприке направили преко 45.000 тегли ајвара, а манифестацију је посетило близу милион људи. Такмичење је подстакло више од 40 домаћинстава да покрену сопствену производњу ајвара.

Организатор манифестације је асоцијација „Башта машта“ , а овогодишња сезона каравана биће реализована под покровитељством Министарства трговине, туризма и телекомуникација, локалних самоуправа градова-учесника и бројних спонзора.

На забавно-такмичарској манифестацији  „Изађи ми на теглу“ поред такмичарског дела обезбеђен је и богат културно-уметнички, дечији и музички програм. Наступаће тамбурашки оркестар „Бечкерек“, КУД „Пионир“, КУД „Ђерђеф“, удружење „Моја Соса“, а  „Кухињицу под ведрим небом” припрема ресторан „Ренесанса“.