Насловна ВЕСТИ Зрењанин добија пречистач отпадних вода

Зрењанин добија пречистач отпадних вода

27

Потпредседник Владе Републике Србије и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић присуствовао је потписивању Уговора за изградњу и управљање пречистачем за отпадне воде између Града Зрењанина и компаније „Метито“ из Уједињених Арапских Емирата, објављено је на сајту Владе Републике Србије.

Пројекат је вредан приближно 30 милиона евра, а Уговор су потписали градоначелник Зрењанина Симо Салапура и потпредседник компаније „Метито“ Валид Мадвар.

Недимовић је том приликом подсетио на то да Србија има прописе, усвојене пре неколико година, који испуњавају све директиве ЕУ у погледу квалитета отпадних вода и вазуха, а да ће резултат пројекта у Зрењанину бити вода другог реда која ће бити испуштана у Бегеј.

Он је указао на то да више неће постојати цев из које се отпадне воде изливају у реку, већ ће оне сада бити пречишћене.

Потпредседник Владе је нагласио да је Зрењанин некада био један од пионира директних страних инвестиција на простору читаве Србије, а да је сада иста ситуација у погледу очувања животне средине.

Мадвар је изразио задовољство због тога што се пројекат, који ће трајати наредних 25 година, реализује уз велику подршку Града Зрењанина и Србије, наводећи да је реч о јавно-приватном партнерству.

Он је рекао да је Зрењанин први град у Србији, али и Европи, у којем „Метито“ послује, истакавши да ће пројекат донети у тај град много нових радних места, већи еколошки стандард и сигурније животно окружење.

Салапура је навео да Зрењанин има одговорну локалну самоуправу, која се бави заштитом животне средине, додајући да је данас потписан уговор који ће допринети томе да тај град за тридесетак месеци има здравију и чистију животну средину, чистији Бегеј, а самим тим биће и боље место за живот.

Директна инвестиција је 30 милиона евра од чега 70 одсто подразумева изградњу самог постројења, а биће запослено 40 људи, прецизирао је градоначелник, нагласивши да је важно то што оваква инвестиција у заштиту животне средине подразумева и ангажовање домаће, локалне грађевинске оперативе.

Према његовим речима, обавезе Града Зрењанина нису финансијске природе, већ подразумевају земљиште које је обезбеђено и повезивање градске канализације са пречистачем отпадних вода.

Потписивању је присуствовао и отправник послова Амбасаде Уједињених Арапских Емирата Ибрахим Али Ал Дармаки.