Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД „Žubor sa Kablara“ na obroncima Srpske Svete gore

„Žubor sa Kablara“ na obroncima Srpske Svete gore

925

Piše: Zorica Dragojević

Prošlo je nešto više od decenije od kada je Mladen Jovašević, uspešni finansijski savetnik s računovodstvenom firmom u Velikoj Britaniji, došao podno Kablara, stvorio svoj mali raj „Žubor sa Kablara“, porodično imanje na obroncima „Srpske Svete gore“. i pustio magiju da teče. Ta magija nastala je iz želje da se sačuvaju duhovni zapis i tradicija predaka, da budu inspiracija i da te vrednosti ostanu deo identiteta onih koji dolaze posle nas. Onima koji posle njega dolaze Mladen će ostaviti „Žubor sa Kablara“, rakiju napravljenu od najbolje srpske ranke, liker od sušenih šljiva, “Šumadijski čaj“ i autohtone šljivike, pune već zaboravljenih sorti.

– Magija „Žubora sa Kablara“, nastaje na porodičnom imanju Stanjevci porodice Jovašević, podno klisure poznatije i kao Srpska Sveta gora, nadomak četrnaest pravoslavnih manastira, od kojih su neki još od 14. veka predstavljali središte srpskog duhovnog preporoda i očuvanja tradicije. Nastala je iz težnje da se sačuva od zaborava šljiva ranka, te da se modernim tehnikama oplemeni najlepša srpska tradicija, u vidu ponude autentičnih rakijskih proizvoda od šljive – započinje svoju priču Mladen Jovašević.

Iz voćnjaka sa sadnicama iz starih i davno zaboravljenih šljivika, rodila se nada. Nada da još postoji interesovanje, da će pravi konzumenti prepoznati kvalitet skoro iščezlih sorti.

– Naš voćnjak je podignut na sadnicama, sakupljenim u starim i davno zaboravljenim šljivicima. Voćke su nikle iz korena biljaka za koje se verovala da za njih više nema nade. Briga za zemlju i za sorte kojima je pretilo izumiranje u srcu je naše filozofije. Naš cilj je da sačuvamo rakijsku kulturu i plodnost naše zemlje. Koristimo šljive iz sopstvene proizvodnje i od kooperanata. Pored crvene ranke koja je osnovna sorta, zastupljene su i okruglica – metlaš i trnovača kao oprašivači. Generalno, najplodonosnije su šljive stenli i čačanska rodna, ali mi smo u potpunosti orijentisani na autohtone sorte, koje su nešto manje produktivne, ali daju rakiju boljeg kvaliteta – objašnjava vlasnik „Žubora sa Kablara“.

Na ovom imanju podstiče se i podržava naučni pristup za dublje upoznavanje specifičnosti rakije od starih sorti šljive na biohemijskom nivou. Saradnja s Agronomskim fakultetom u Čačku dala je značajan doprinos u dosadašnjim istraživanjima.

– Trudimo se da sve što radimo, bude u skladu s prirodom, koristeći isključivo lokalne resurse, kojih ima u izobilju, od lekovitih trava do kamena od kojeg je urađen pod u podrumu za odležavanje. Kažu da se po kazanu rakija poznaje. Naš je tradicionalni, od bakra i napravljen kod lokalnog kovača. Od trenutka kada je zablistao pred nama, onako uglačan i gizdav, znali smo da smo na dobrom putu – zadovoljan je Mladen Jovašević.

Kaže da ih neretko pitaju o stanju u Srbiji, kada je proizvodnja šljive u pitanju. S preko osam stotina registrovanih proizvođača rakije naravno da ima kvalitetnih rakija na tržištu, i tome se radujemo. Proizvodnja rakije podrazumeva upornost, strpljenje i posvećenost, ako iskreno želimo da pružimo kvalitetan, temeljno razvijen proizvod i priču koja traje. U najvećem broju slučajeva proizvođači uglavnom imaju paletu proizvoda: rakije od dunje, kajsije, jabuke, kruške. „Žubor sa Kablara“, orijentisan je isključivo na rakijske proizvode od šljive, iako je idealno lociran za nabavku vrlo kvalitetne kajsije. Selo Miokovci, riznica najbolje kajsije u regionu, bukvalno je sa druge strane brda, ali Jovašević ne širi paletu proizvoda, već deset godina ima viziju od koje ne odustaje.

– Naša vizija – ističe – od početka je ponuda rakijskih proizvoda od autohtonih sorti. Princip proizvodnje je tradicionalan, bez upotrebe bonifikatora ukusa, mirisa i boje, uz primenu savremenih principa stručne kontrole u svim fazama: od pripreme ploda, preko fermentacije, destilacije do formiranja nege i starenja pića. Ovo je samo početak, nastavljamo traganje za boljim varijetetima crvene ranke i radimo na unapređenju procesa proizvodnje i kontrole u svim fazama.

Cilj je da još bolje razviju, sačuvaju i istaknu specifični kompleks pića u pogledu arome i ukusa. Ta magija koja je potekla s Kablara našla je put do potrošača, čemu svedoče i mnogobrojne medalje, osvojene na domaćim i svetskim takmičenjima.

– Na prvom mestu izdvajamo biser naše ponude: „Premijum rakija“ prepečenica od šljive ranke. Slojevita i kompleksna prepečenica, koja je proizvod dugogodišnjeg istraživanja i rada na unapređenju ove sorte i povratku kraljice šljiva na tron. Veoma smo ponosni na naš jedinstven rakijski proizvod „Liker od suve šljive“, napravljen od suve šljive i brižljivo odabranih kablarskih lekovitih trava. Inspiraciju za „Šumadijski čaj“ našli smo u sećanjima iz detinjstva. Tradicionalni recept za vruću rakiju koja okrepljuje i duh i telo prenosio se s generacije na generaciju, a svoju nadogradnju našao među lekovitim biljem s našeg imanja.

Kako bi proizvodi bili privlačni i za oko i za nepca, posebnu pažnju tim „Žubora sa Kablara“ poklonio je dizajnu, obliku flaše i samom pakovanju.

– Svi naši proizvodi su pažljivo osmišljeni da zadovolje najviše standarde i zahteve ljubitelja rakije, kako u pogledu sadržaja, tako i u pogledu forme. Posebnu pažnju poklonili smo dizajnu i obliku flaše, te premium pakovanju i toploj zdravici, napisanoj u zlatotisku koje zajedno naše proizvode čine poklonom koji se želi i kojem se raduje. Takođe, želimo da ljubiteljima ovog pića kvalitetom i raznovrsnošću omogućimo drugačiji pristup uživanju u rakiji. Uz svaki proizvod ide i preporuka za konzumaciju, od oblika čaše do izbora hrane.

Kvalitet za svet

Prodaja preko sajta krenula je u maju 2021. Uskoro pripremamo iznenađenje u vidu dodatnih gastro predloga za uparivanje rakija i hrane direktno iz kuhinje vrhunskih znalaca na našem sajtu – objašnjava naš sagovornik, napominjući da najbolje tek dolazi na imanju Stanjevci. Zima, kada se stabla šljive podvrgavaju zaštiti bakarnim i krečnim preparatima, idealno je doba da kreatori ove priče svoje rakijske proizvode ponude i uživaocima van Srbije.

– Osim prodaje putem sajta u Srbiji, naši proizvodi mogu se nabaviti i u Australiji, Velikoj Britaniji i u nekoliko vinoteka u Beogradu. Cilj nam je veća prodaja u Evropi i da naš proizvod bude dostupan u odabranim restoranima u velikim gradovima u Srbiji. – ističe Mladen Jovašević.