Žute maline malo ima, ali je ukusna i manje kisela od crvene

Malina je srpsko zlato. Volimo je, gajimo je, zadovoljni i nezadovoljni cenama, čas je krčimo, čas sadimo. Sve i svašta uz malinu i sa malinom. U moru proizvoda od maline, pojavili su se i slatko i džem od žute maline, retke ali isto tako ukusne, a kažu i manje kisele.

– U Srbiji je uzgoj žute maline na nivou hobija. Uglavnom je ljudi sade jer se razlikuje od ove klasične, egzotična je, simpatična, pa je gaje u po nekoliko primeraka u bašti, čisto za sebe. E, sad mi smo pre nekoliko godina krenuli u jednu malu kooperaciju. Nekoliko proizvođača je kupilo sadnice od nas, mi od njih otkupljujemo plod i prerađujemo. Prvo što smo napravili od žute maline je voćno vino, pa sok, slatko, voćni, namaz i likere. Ispostavilo se da je interesantna tako prerađena za tržište – priča Jelena Bošković, menadžer firme Floriva iz Ivanjice,  izdvajajući samo jednu razliku između crvene i žute maline.

– Ono što je njena razlika u odnosu na crvenu osim boje, je možda neka malo manja kiselost. Nema tu neke velike razlike, što se tiče same biljke. U Srbiji ima nekoliko sorti žute maline, a najrasprostranjenija je YELLOW KING. Remotantna sorta, jesenja malina, žbunasta, zato i jeste zgodna za hobiste, što možete da je posadite negde u ćošak u dvorište. Ne treba joj naslon, ni žica, ona rađa od kraja leta do prvih snegova – jedini problem je što je nema u dovoljnim količinama.

– Za preradu nema razlike, samo je ne možete naći u većim količinama. Kod nas ne bi prošlo u nekom većem obliku kao što se radi crvena malina, vilamet. Same potrebe  tržišta su drugačije, mogli bismo možda i da povećamo proizvodnju žute  maline, ali neće nam trebati toliko – osim žute maline firma Floriva u svojoj ponudi ima proizvode od svog jagodičastog voća.

– Mi imamo proizvode ovde od svog jagodičastog voća, ali ono što ljudima bude interesantno je ta žuta malina. Radimo i korporativne poklone, ali se firma prvenstveno bavi rasadničarstvom, u manjoj meri preradom, kao i prodajom kokosovog supstrata – rekla je za Dobro jutro Jelena Bošković.

Tekst i foto: Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,