Žuti kokotac, biljka iz vremena Hipokrata

Kraj juna i ceo jul su meseci kada cveta žuti kokotac, biljka koju je i Hipokrat preporučivao u lečenju kožnih bolesti. Kako prepoznati ovu malo poznatu lekovitu biljku i gde ga brati za Dobro jutro je ispričala travar Milena Marić – Bunar zdravlja, iz Beograda.

– Žuti kokotac najčešće, što je jako zanimljivo, raste pored puta. Gledala sam ga u Crnoj Gori i kod nas, voli usek, nasip pored puta. Raste i bere se krajem juna i u toku jula. Cvet mu je žut i sitan i pored puteva kad se vozite kroz prirodu naićićete na žute špalire – kaže Milena, napominjući da je kokotac malo poznata biljka, a vrlo lekovita.

– On je manje poznata biljka, a fenomenalan je za cirkulaciju i krvi i limfe. Tu mu je snaga delovanja neverovatna. Odličan je za krvne sudove i kod upaljenih vena, za bolji protok tečnosti i za elastičnost krvnih sudova, jedna od jačih lekovitih biljaka za cirkulacija. Kada se suši prelepo miriše i koristi se za aromatizaciju duvana, kao sveža biljka ne miriše tako lepo – tu lekovitost dobijamo pijući tinkture i čajeve ili koristeći meleme od njega nastale.

– Od njega se prave tinkture, suši se za čaj, ali se prave i melemi za spoljnu primenu kod vena i bolnih otežanih nogu. Hipokrat ga je preporučivao za čireve na koži, za brže sazrevanje čireva – objašnjava Marićka uz preporuku kako ga koristiti.

– Kada je u pitanju tinktura koristi se tri puta dnevno po dvadeset kapi, a što se tiče čaja jedna kašika osušenih cvetova se prelije sa 250 ml proključale vode i ostavi da odstoji 15 minuta. Pije se tri puta dnevno – rekla je za Dobro jutro Milena Marić – Bunar zdravlja.

Tekst: Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18