Насловна ТЕМЕ ЛЕКОВИТО И ЗАЧИНСКО БИЉЕ Žuti kokotac, biljka iz vremena Hipokrata

Žuti kokotac, biljka iz vremena Hipokrata

388

Kraj juna i ceo jul su meseci kada cveta žuti kokotac, biljka koju je i Hipokrat preporučivao u lečenju kožnih bolesti. Kako prepoznati ovu malo poznatu lekovitu biljku i gde ga brati za Dobro jutro je ispričala travar Milena Marić – Bunar zdravlja, iz Beograda.

– Žuti kokotac najčešće, što je jako zanimljivo, raste pored puta. Gledala sam ga u Crnoj Gori i kod nas, voli usek, nasip pored puta. Raste i bere se krajem juna i u toku jula. Cvet mu je žut i sitan i pored puteva kad se vozite kroz prirodu naićićete na žute špalire – kaže Milena, napominjući da je kokotac malo poznata biljka, a vrlo lekovita.

– On je manje poznata biljka, a fenomenalan je za cirkulaciju i krvi i limfe. Tu mu je snaga delovanja neverovatna. Odličan je za krvne sudove i kod upaljenih vena, za bolji protok tečnosti i za elastičnost krvnih sudova, jedna od jačih lekovitih biljaka za cirkulacija. Kada se suši prelepo miriše i koristi se za aromatizaciju duvana, kao sveža biljka ne miriše tako lepo – tu lekovitost dobijamo pijući tinkture i čajeve ili koristeći meleme od njega nastale.

– Od njega se prave tinkture, suši se za čaj, ali se prave i melemi za spoljnu primenu kod vena i bolnih otežanih nogu. Hipokrat ga je preporučivao za čireve na koži, za brže sazrevanje čireva – objašnjava Marićka uz preporuku kako ga koristiti.

– Kada je u pitanju tinktura koristi se tri puta dnevno po dvadeset kapi, a što se tiče čaja jedna kašika osušenih cvetova se prelije sa 250 ml proključale vode i ostavi da odstoji 15 minuta. Pije se tri puta dnevno – rekla je za Dobro jutro Milena Marić – Bunar zdravlja.

Tekst: Zorica Dragojević