Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ ЗЗ „ПАПРИКА“ ИЗ МАРТОНОША: Сав першун у европској чорби

ЗЗ „ПАПРИКА“ ИЗ МАРТОНОША: Сав першун у европској чорби

21

Земљорадничка задруга „Паприка“ је 150 хектара одвојила за паприку, першун, мирођију и спанаћ, а преко јединог купца и прерађивача „Телек паприка“ д.о.о. укупна повртарска производња задругара и коопераната налази купце на светској пијаци.

Морамо строго водити рачуна о томе која хемијска средства користимо, на који начин радимо третмане, у којим условима и колика је њихова каренца. Другим речима, нема услова за било какве импровизације – каже директор Тоша Матић.

У Земљорадничкој задрузи „Паприка“ из Мартоноша још 2005. године дошли су до закључка да од чисте ратарске производње не могу да живе и да стварају акумулацију за развој. Због тога су, након пробне производње, одвојили целих 150 хектара за индустријску паприку и за производњу лишћара – першуна, мирођије и спанаћа. Сада је, како каже Тоша Матић, директор ове задруге, половина њихових укупних обрадивих површина резервисана за поврће, а друга половина је остала под ратарским културама, превасходно кукурузом и пшеницом, који су добри предусеви за повртарске културе.

– Ратарска производња подразумева кампањски рад, односно запослени, којих имамо 20-ак, немају чиме да се баве неколико месеци годишње. А радник се не може задржати ако за њега нема посла целе године, што подразумева и пристојну месечну зараду. Кроз производњу лишћара овај проблем смо превазишли јер током сезоне имамо 4 до 5 кошења першуна, једно кошење спанаћа и једно мирођије – истиче директор Матић.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us