Jubilarni 35. “Dani ludaje” u znaku vrhunskih odgajivača i “Banatskog fruštuka” Na jubilarnoj i najstarijoj kikindskoj turističkoj manifestaciji nisu srušeni lane postignuti apsolutni rekordni, ali su vrhunski odgajivači „izdominirali“ i na 35. “Danima ludaje”. Kako je objavljeno na sajtu Grada Kikinde, sada već četvorostruki pobednik, Dušan Jankov iz Čuruga, nije uspeo da nadmaši sebe i potuče prošlogodišnji rekord kad je u Kikindu doneo džinovsku 639,5 kilograma tešku bundevu.
-Vaga se danas zaustavila na 588, 5 kilograma i to je bilo dovoljno za prvo mesto i novčanu nagradu od 100.000 dinara. Zadovoljan sam ovim rezultatom. Poput drugih odgajivača, trudio sam se da dam sve od sebe. Za vrhunski rezultat je potrebno i vrhunsko seme, koje se nabavlja iz inostranstva. Cene se kreće od nekoliko desetina do nekoliko stotina evra. Čak 50 odsto uspeha nosi upravo seme- priznao je ovaj magistar fitofarmacije i nekrunisani kralj “Dana ludaje”. Da Kikinđani na ovom planu ne zaostaju, potrudio se naš sugrađanin Goran Lazić. Ginisov rekorder je i na 35. “Danima
ludaje” bio je upečatljiv, a kućni budžet popravio za 140.000 dinara. Sto hiljada pripalo mu je za prvo mesto u kategoriji najdužih ludaja, a treće mesto je uzeo u kategoriji najtežih bundeva.

-Odnegovao sam i ovde doneo 312 centimetara dugačku tikvu. Prošlog septembra, na takmičenju u slovenačkom mestu Mozirje kod Ljubljane, postavio sam novi svetski rekord sa tivkom od 395, 4 centimetara. Pored kvalitetnog semena, za vrhunske rezultate neophodni su povoljne vremenske prilike, navodanjavanje, ali i nega i zaštita. I tako skoro osam meseci, dok tikva ne stigne na merenje. Prošla godina bla je uspešnija, budući da sam postao Ginisov rekorder- priznao je Lazić. Za novčane nagrade u dve
konkurencije, na ovogodišnjim “Danima ludaje” našlo se sedam teškašica i devet vižljastih ludaja. Najboljim odgajivačima čestitali su gradonačelnik Nikola Lukač i njegova zamenica Dijana Jakšić Kiurski.

Odgajivač iz Uljme gradonačelnika Kikinde iznenadio je neobičnim poklonom- rakijom od duleka, uz konstataciju da je red da oni
koji darivaju najbolje proizvođače, nešto i dobiju od njih.
-Uspeli smo da ipak organizujemo jubilarne 35. “Dane ludaje” i to je najvažnije. Ponosan sam na organizaciju, ali i postignute rezultate. U relativno kratkom vremenskom periodu, osmislili smo i realizovali manifestaciju. Poseban pečat lepoj slici dao je nezaobilazan “Banatski fruštuk”- kazao je Lukač.
A na „Banatskom fruštuku“ zasladiti se moglo sladoledom od ludaje koji je prvi put ponudula Smilja Francuski dok su pivopije uživale u pivu od ludaje zanatske pivare Radice Panića iz Kikinde koje je svoju premijeru imalo na prošlogodišnjoj manifestaciji.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18