Zima na Pešteru menja ćud

Smrzlo i na Pešterskoj visoravni. Zbog vetra i snežnih nanosa pojedini putevi bili su neprohodni. Kad udari minus, do sela Poljice i Pode, retko ko se usudi da krene.

Za vuka kažu da ćud ne menja nikada, što se za zimu na Pešterskoj visoravni ne može reći. Ćud menja onako kako ona hoće. Tu joj ni čovek ne može ništa.

Na Pešterskoj visoravni u selu Poljice mogu se videti samo tragovi vuka i terenskih vozila, koja pokušavaju da dođu do zavejanih meštana, ne bi li im pomogli. Međutim, udari vetra su toliko jaki, da se i ti tragovi za pola sata zaveju.

Ipak svoje tragove prave dvojica Pešteraca. Na ovom prostranstvu, posle četiri sata, oni su prvi na koje smo naišli.

„Ima minus 12, 13 stepeni, sad trenutno. Jutros je bilo oko minus 20. Ali sad je malo toplije, duva, ali hladno je, steže, probija kosti“, kaže Vujo Luković iz sela Vrsjenica.

Vujo je sa drugom krenuo do prijatelja, do sela Poda, da mu ponesu neke osnovne namirnice, ali dalje ne mogu da se probiju, moraju da nastave peške još tri kilometra. Vujo se vukova ne plaši.

„Bilo je slučajeva, sretnemo se sa vukovima, ali ‘alaknemo’, a vukovi pobegnu“, dodaje Vujo. Na pitanje da pojasni šta to znači, on vikne na specifičan način. „Vuk je plašljiva životinja i brzo pobegne“, kaže Vojo.

Pobegnu i domaćini kuća, ali zimi od minusa. Mraz je zaključao sva vrata u selu Poljice. Doskočiti zimi, uvek je lakše u paru. Zato je tu i poštar Bojan.

Je li ima devojaka na ovoj zimi? „Malo, malo“, kaže Bojan Kuč, poštar iz sela Dolići.

„Za zimu se obučemo toplo, ali smo navikli. Bez rukavica i šala, ovo je normalno za nas“, dodaje Bojan.

Da ne bismo dangubili, krenuli smo sa njima da bi se nastavila priča. Pre nekoliko dana pročišćen, sada već i smrznut put, brzo se sakrije. Na ruku ne ide ni to što ne postoji nijedan jedina tabla, koja pokazuje pravac kuda da idete.

„Poznajemo put, srećom, ali desi se i da se put promaši“, kaže Vujo Luković.

„Kad ne raznosim poštu, izađem u susret meštanima. Ponesemo hranu i namirnice koje su im potrebne“, dodaje Bojan Kuč.

Njima je ostalo još pet kilometara puta. Tu smo ih ostavili. Oni odlaze svojim poslom, mi ostajemo svojim. A visoravan? Videćemo sa kakvim minusom će osvanuti jutro.

Izvor: Tanjug

Foto: Freeimages

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18