„Oplećak“, prepoznatljiv simbol Banaćana

Zavod za kulturu vojvođanskih Rumuna i Kulturni centar Zrenjanina organizuju izložbu „Oplećak – rumunska tradicionalna košulja iz Banata”. Ornamentalna kompozicija ove narodne nošnje postala prepoznatljiv simbol Banaćana.

Trukovana i vezom bogato ukrašena košulja zvana „oplećak“ nacionalno je obeležje Rumuna, pa je tako danas bogata ornamentalna kompozicija ove narodne nošnje ostala prepoznatljiv simbol Banaćana, Krišano-Erdeljaca i Oltenaca sa ovih prostora.

Arhaičnog krojenja, bogate hromatike i ornamentalne kompozicije ovaj deo nošnje bio je izatkan najčešće od kudelje ili lana, retko pamuka.

Na izložbi u zrenjaninskom Kulturnom centru prikazano je 45 fotografija različitih modela ove košulje koja se i danas koristi u svečanim prilikama.

„Svaki narod se ponosi svojom nacionalnom nošnjom, tako se i Rumuni ponose svojom. Mogu vam reći da se i dan danas koriste ovakvi modeli košulja, normalno ne kao svakodnevna garderoba tako da kažem, ali u raznoraznim manifestacijama, pogotovo u folklornim ansamblima. Samim tim što Rumuni to i danas koriste time čuvamo tradiciju i kulturu koja traje već nekoliko vekova“, navodi Teodor Ursu iz Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumuna.

Kulturni centar Zrenjanina i u restriktivnim kontraepidemijskim uslovima uspeva da redovno organizuje izložbe i programe.

„Kulturni centar Zrenjanina predviđeno je da u toku meseca organizuje dve izložbene postavke, nove celine koje otvaramo početkom i sredinom svakog meseca. Takođe, naš mali izložbeni salon koji se nalazi ispred velike sale Kulturnog centra takođe je prihvatljiv za organizovanje određenih izložbi i predstravljanja radova“, naglašava Ankica Dostanić iz Kulturnog centra Zrenjanin.

Izložba Oplećak nakon Zrenjanina putuje u Vršac, a do kraja godine biće dostupna publici u svim većim gradovima Vojvodine.

Izvor: RTS

Foto: Kulturni centar Zrenjanina

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18