NA NJIVAMA POD KROMPIROM: Sprečiti vodni stres

Navodnjavanju, đubrenju i zaštiti krompira valja posvetiti posebnu pažnju. Poznato je da prinos najdirektnije zavisi od đubrenja i navodnjavanja, odnosno, on je, kako to stručnjaci navode, u direktnoj korelaciji sa dužinom održavanja vitalne i zdrave lisne mase (cime). A onma će biti vitalna jedino kada krompir uvek ima dovoljno vlage jer – ovo povrće je osetljivo na vodni stres i veoma dobro reaguje na povoljni vodni režim zemljišta.

Potrebe za vodom krompira su 460–480 milimetara, a dinamika potrošnje raste od sadnje pa do kraja juna, odnosno početak jula, kada dostiže najviši nivo jer je u tom periodu najbujnija lisna masa. Taj nivo se zadržava do sredine avgusta i opada do sredine septembra. Krompir u vegetaciji dnevno troši od 3,5 do 7 milimetara vode, a od sredine jula i u avgustu potrošnja pada na 5 mm. U fazi klijanja potrebe su svega jedan milimetar.

Zalivni režim valja prilagoditi i uslovima godine. Nedostatak pristupačne vode u zemljištu u srednjem i poslednjem delu vegetacije nosi veću opasnost za smanjenje prinosa nego kada se to desi u početku razvoja biljaka.

Najkritičniji periodi, kada je u pitanju nedostatak vode, za krompir su butonizacija – cvetanje, i porast krtola, kada su potrebna i dva zalivanja. Navodnjavanje se prekida mesec dana pre vađenja krtola. U beskišnim periodima potrebno je 6–7 zalivanja sa normom od 30 milimetara. Inače navodnjavanje obično počinje u trećoj dekadi maja, nastavlja se pred butonizaciju, i tokom nje, i traaje dok krtole rastu. Zaliva se brazdama i veštačkom kišom.

S. Mujanović

Dobro jutro broj 541 – Maj 2017.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18