Boranija najlepša u šerpi

Nekada je boranija bila glavno jelo naših predaka. Laka za čuvanje, bogata proteinima, spremljena kao čorba, uz meso, ili kao salata, boranija i je i danas čest gost naših trpeza.

Čušpajz s mesom, u rerni

Pošto je ovo povrće u jelovniku svih naroda sveta, recepata za pripremu je mnogo. Mi vam preporučujemo da pokušate da ukućane obradujete nekim novim, ukusnim jelom od ovog povrća, prilagođenim njihovim ukusima i navikama.

Varivo od boranije, ili kako ga negde nazivaju čušpajz, priprema svaka domaćica. Za promenu, obogatite ga mesom i pripremite u rerni. Kupite pileće meso – batak, karabatak ili belo meso, količinu koju mislite da je dovoljna za jedan obrok, očistite od kostiju i isecite na komade, prikladne za jednu porciju. Začinite ga solju, biberom, blago nauljite i ostavite sa strane. Boraniju, količina zavisi od apetita ukućana, očistite, operite, ocedite i ostavite u kraj. Jednu kocku pileće supe stavite u šolju sa toplom vodom da se „otopi“, a to će poslužiti kao preliv za boraniju. Iseckajte dva-tri čena belog luka i ostavite sa strane. Uključite rernu na 230 stepeni i počnite pripremati ručak.

Vatrostalnu posudu namažite uljem, ubacite boraniuju, pospite belim lukom, i preko toga poređajte komade mesa i prelijte rastopljenom kockom. Stavite u rernu i pecite 40 do 45 minuta. Jelo će biti ukusnije ako se na dno posude  prvo poređaju tanki kolutovi limuna. Kiselina se neće osetiti a boranija će biti mekša i ukusnija.

U salati s orasima

Za ovu neuobičajenu ali veoma ukusnu i okrepljujuću salatu potrebno je 400 grama boranije – najbolje zelene vigne, šaka oraha ili svežeg kikirikija, maslinovo ulje, jabukovo sirće, so, mrvljeni sir, a najprikladnija je feta. Boranija se prvo pripremi, iseče na komadiće duge dva do tri centimetra, potom skuva u slanoj vodi, ali ne prekuva. Potrebno je da mahune ostanu cele.

Proceđena i prosušena se stavi u činiju u kojoj će se posluživati, prekrije iseckanim orasima ili kikirikijem, začini po sopstvenom ukusu, bez soli, a po vrhu se pospe sir. Uz nju mogu da se služe kockice prepečenog hleba.

Ukusna musaka

Priprema se od 700 grama žute široke boranije, 300 g krupno mlevenog mešanog mesa, glavice crnog luka, dva čena belog luka, nekoliko šargarepa, tri jajeta, 300 mililitara  mleka, 50 g margarina, jedne i po kašičice brašna, po jedne kašičice mlevene crvene paprike, kurkume, seckanog peršuna, 200 mililitara pavlake za kuvanje, ulja, suvog univerzalnog začina, bibera i soli po potrebi.

Sve povrće se pripremi, isecka na željenu veličinu i ostavi sa strane. Crni luk se prvo izdinsta na ulju, doda mu se šargarepa i nastavi dinstanje. Posle nekoliko miunuta se ubace i mleveno meso, beli luk, boranija, suvi začin, biber i kurkuma i nastavi sa dinstanjem. Posle još nekoliko minuta umešaju se margarin i crvena paprika i skloni sa vatre. U posebnoj posudi se umute jaja i malo posoli, zatim se uliju pavlaka i mleko i još malo muti.

Vatrostalna posuda se premaže uljem, rasporedi boranija s mlevenim mesom, prelije umućenim jajima, pavlakom i mlekom i stavi u rernu da se peče na 200 stepeni oko 90 minuta. Gotovo se ukrasi seckanim peršunom i poslužuje uz kiselo mleko.

Pohovani štapići uz sos od belog luka

Zanimljiv, na oko veoma privlačan, ali i ukusan  delikates pravi se od 500 grama boranije, dva jajeta, 200 g brašna, 200 mililitara mleka, soli i bibera po ukusu, pola veze lista peršuna i šolje brašna za pohovanje.

Boranija se očisti, opere i cele mahune blanširaju u posoljenoj vodi pet-šest minuta. Kada se procede, ohlade i prosuše, pohuju se. U jednoj posudi se umute jaja, mleko, brašno, začini i sitno seckan peršun. U drugu se sipa brašno za pohovanje. Boranija se prvo uvalja u smesu sa jajima, pa u brašno, i pohuje. Kada dobije zlatnu boju, odlaže se na kuhinjski papir da se ocedi masnoća. Poslužuje se topla, uz sos od belog luka, kao predjelo, a izuzetno se slaže sa pivom.

Pita sa boranijom i pečurkama

Pite od povrća i voća su često na našim trpezama, bilo kao predjelo ili glavno jelo. Svima koji ih pripremaju preporučujemo da u jelovnik uvrste i onu od boranije.

Od namirnica, za koru je potrebno: 300 grama brašna, dve kašičice praška za pecivo, jedna četvrtina kašičice soli, po 200 g maslaca i kisele pavlake, jedno jaje i kašika neutralne pavlake. Za fil treba 500 g pečuraka, jedna veća glavica crnog luka, 700 g boranije, jedna kašičica majčine dušice, soli, bibera, 250 g krem sira, 100 ml mleka i ulje.

Pečurke se iseku na listiće i dinstaju na ulju dok ne puste vodu, pa se izvade na tanjir. Na istoj masnoći se proprži crni luk, a kada on postane staklast, doda se boranija i dinsta dok ne omekša. Dok je posuda još na plotni, u smesu se dodaju so, biber, krem sir, mleko i majčina dušica. Kada sir počne da se topi, posuda se ukloni s ringle.

Za koru se u činiji pomašaju sve namirnice i mesi dok se ne dobije kompaktno testo. Ono se podeli na dva dela, svaki se prvo razvuče na dasci u oblik koji odgovara plehu za pečenje. Jedan se stavi na nauljeno dno, sipa fil i prekrije drugom korom. Na sredini pite se napravi rupa da bi para nesmetano izlazila. Peče se na 200 stepeni pola sata, odnosno dok kora ne dobije lepu smeđu boju.

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno