Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Imali smo mlekomat, sada imamo i paketomat na Zlatiboru i Gostilju

Imali smo mlekomat, sada imamo i paketomat na Zlatiboru i Gostilju

127

U centru Zlatibora na Kraljevom trgu, ali i kod vodopada Gostilje (koje je udaljeno od centra tridesetak minuta vožnje), pored tradicionalne ponude pojavila se nova atrakcija – mlekomat sa organskim pasterizovanim mlekom i paketomat sa organskim sirom i kajmakom. Sireva ima nekoliko vrsta: zrelih, mladih, kao i sireva sa dodacima – tucanom paprikom, bosiljkom, origanom. Od kajmaka tu su klasičan zreli kajmak i mladi kajmak. Oni spajaju autentične proizvode ovog kraja sa savremenim načinom kupovine, nudeći posetiocima praktičnost i kvalitet na jednom mestu, i to u bilo koje doba dana.

– Mi radimo klasične, tradicionalne, zlatiborske proizvode, sir i kajmak ali i mleko. Znači, ništa od drugih proizvoda nemamo. Imamo organsko mleko i jedini smo u Srbiji koji proizvodimo ovakvo mleko za mlekomat, gde ga pasterizujemo. Mleko je već prošlo proces pasterizacije, što znači da je ono kuvano i da je odmah spremno za konzumaciju. Kada kupite to mleko, može odmah da se konzumira, na licu mesta, i nemate potrebu da ga pasterizujete kod kuće – priča Nevena Kutlešić, iz Zlatiborskog Eko Agrara.

Mnogi se pitaju kakva je razlika između običnog i pasterizovanog organskog mleka… 

– Razlika je ogromna. Mi naše mleko otkupljujemo iz najudaljenijih sela zlatiborskog kraja. To su sela Jablanica, Mušvete, Semegnjevo… i tako locirana su odlična i pogodna jer se nalaze u parku prirode za organsku proizvodnju. Prošli smo celokupan proces sertifikacije. Znači od njive do trpeze, prolazimo jedan proces uz pomoć sertifikacione kuće. Krave pasu isključivo na netretiranim pašnjacima i jedu organski koncentrat. Svaka komponenta koja se nalazi u tom koncentratu jeste sertifikovana organski. Samim tim, sirovina koju oni nama daju jeste – organska. Zatim otkupljujemo kao mlekara tu sirovinu, znači kooperanti su organski sertifikovani i takođe naša proizvodnja je sertifikovana od kraja 2023. godine, tako da gotov proizvod kajmak, sir i mleko su organski – ističe ona i dodaje da je bitno napomenuti da organsko mleko prolazi proces pasterizacije.

– Svaki kooperant naš, koji je organski proizvođač, je prvo morao da prođe proces konverzije, što znači da je morao da prođe konverziju iz konvencionalnog u organsku proizvodnju, što znači da zemljište traje dve godine, s tim što samim tim ta sela gde se nalaze, su već organska u potpunosti, nalaze se u parku prirode, što podrazumeva da ne mogu da obrađuju zemljište i ne mogu da koriste razna veštačka đubriva. A sertifikacione kuće potvrđuju da je to zapravo tako. Koncentrovanu hranu za stoku, mi jedini pravimo u Srbiji. Tu podrazumevamo, za piliće, za krave, goveda, svinje i ovce. Jedini u Srbiji pravimo organsku hranu. Teško je doći do sirovina koje nabavljamo u Srbiji. Uglavnom sve što se ovde proizvede organsko, se dalje izvozi.

Na dnevnom nivou obrađuju 3 000 litara mleka. Od toga 2 000 konvencionalnog, a 1 000 litara organskog, tako da nešto ide u sir, nešto u kajmak, a ostatak u mleko.

Treba napomenuti da je flašomat u sklopu mlekomata, ali da kupci nisu u obavezi da kupe staklenu flašu koju će napuniti u mlekomatu. Temperatura na kojoj se čuva mleko, sir i kajmak je oko 4 stepena Celzijusa.

Naša sagovornica dodaje da kod nas još uvek nije podignuto dovoljno svesti o organskoj proizvodnji, ali da se to iz dana u dan menja.

– Ljudi ne mogu da razumeju šta znači organska proizvodnja. To je jedan dugotrajan proces koji traje, da bi se na kraju dobio finalni proizvod koji je jako važan jer se dosta razlikuje od bilo kog mleka na tržištu – zaključuje Nevena.

Tekst i foto Dijana Maksimović