Apel inspekcije: hranu kupujte samo u registrovanim objektima

Veterinarska inspekcija apelovala je na potrošače, uoči praznika, da hranu životinjskog porekla kupuju isključivo u registrovanim objektima, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Građani se upozoravaju da proizvode životinjskog porekla ne kupuju na otvorenim tezgama ili drugim nedakvatnim mestima, na i van pijačnog mesta, ili na ulici, „sa ciljem kupovine jeftinijeg, često i sa idejom kupovine domaćeg proizvoda“, jer se na taj način, ističe se, potrošači izlažu rizicima od bolesti koju se mogu preneti hranom, bilo zbog bakterijske ili virusne kontaminacije.

Dodaje se da svi objekti u kojima se proizvodi hrana životinjskog porekla (meso, proizvodi od mleka, riba, jaja, med), moraju biti odobreni ili registrovani u Upravi za veterinu i pod nadzorom veterinarske inspekcije.

Istovremeno, Ministarstvo je potrošačima izdalo preporuke da se hrana kupuje isključivo u registrovanim ili odobrenim objektima za proizvodnju i prodaju hrane – samoposlugama, hipermarketima, specijalizovanim maloprodajnim objektima, da se na pijacama jaja kupuju od registrovanih proizvođača.

Preporučeno je i da se obrati pažnja na higijenu lica koja manipulišu hranom, higijenu posuda i alata koji se koriste pri rukovanju hranom, da se proveri deklaraciju proizvoda koja treba da sadrži najmanje naziv proizvođača, kontrolni broj objekta, datum klanja/proizvodnje/zamrzavanja, rok upotrebe i temperaturu čuvanja hrane.

Takođe, potrošači bi trebalo da obrate pažnju na uputstva proizvođača o načinu pripreme hrane i načinu konzumacije, a da se naročito obrati pažnja na rok trajanja proizvoda pre i posle otvaranja, na kvalitet proizvoda, da se ne kupuje unapred samleveno meso, da se sačuvaju fiskalni računi.

Navodi se da je potrebno da se potrošači obrate nadležnoj inspekciji u slučaju uočenih nepravilnosti.

– Uprava za veterinu skreće pažnju na obavezu da se svinjsko meso životinje zaklane na gazdinstvu proveri u veterinarskoj stanici ili ambulanti na prisustvo larvi trihinele – navodi se u saopštenju i dodaje da veterinarska inspekcija vrši službene kontrole u objektima za proizvodnju i promet hrane životinjskog porekla, kroz akcijske i kontrole po prijavi potrošača.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar