Baba ganuš kao namaz i salata

Ovaj tradicionalni specijalitet azijske kuhinje redovno se priprema u kuhinji porodice Janjić. Marija ga je malo modifikovala pa ga pravi i kao salatu. Po starom azijskom receptu priprema se od dva patlidžana koji zajedno teže oko 500 do 600 gr, dve kašike tahini paste (taan), dve kašike maslinovog ulja, po ukusu soli, dva čena belog luka, soka od jednog limuna, dve-tri kašike bobica nara, dve kašike nane ili peršuna.

Patlidžan ispeći na roštilju ili ispod grila u rerni, oljuštiti i ocediti u cediljki. Oceđen sitno iseckati na dasci ili ga u nekom sudu viljuškom izgnječiti.U njega dodati tahini – domaći ili kupovni, sok od limuna, izgnječen ili ispasiran beli luk, posoliti i dobro izmešati da masa pobeli. Ovlaš umešati kašiku sitno seckanog peršuna, ili nane. Preručiti sve u duboki tanjir ili činijicu i bogato posuti bobicama nara i preostalim peršunom. Po želji, preliti s malo maslinovog ulja. Poslužuje se kao meze uz prepečen hleb ili propečene lepinjice ili kao salata uz glavno jelo. Ko ne voli slano-voćne kombinacije može da izostavi nar. Marija ga zamenjuje komadićima pečene paprike. Da bi se baba ganuš, koji u bukvalnom prevodu znači stidljivi tata, mogao pripremati i zimi, sastojke valja zamrznuti. Pečeni patlidžan može da se zamrzne u komadima ili samleven u blenderu, a paprika, po tradiciji se zamrzava u svakom domaćinstvu.

Piše: Svetlana Mujanović

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar