U okviru manifestacije GONDOLA ETHNO VIBE na Međustanici Gondola, sa spektakularnim pogledom na Ribničko jezero, koje je spojilo bogatstvo i specifičnost zlatiborskog kraja sa kreativnim industrijama i modernim dizajnom, predstavljene su teme kulturne baštine, mode, starih zanata, drevne kuhinje, zdravlja i dugovečnosti.
Jedan od najposećenijih štandova je bio štand specijalne bolnice Čigota, koja je posetiocima ponudila dijetetski program koji pomaže u oslobađanju viška kilograma, sa hranljivom vrednošću namirnca i uravnoteženim odnosom hranljivih materija.

Kore su od heljdinog brašna, a čigota kolači su od mešavine integralnog brašna. Brašno se nabavlja iz zlatiborskog kraja. Potenciramo na tome da bude što manje aditiva, što manje hemije i sirovine nabavljamo od lokalnih manjih proizvođača – priča ona.
Mi smo doneli posetiocima da probaju nešto iz širokog asortimana naše dijetalne kuhinje, već trideset i nešto godina radimo program za mršavljenje koji je nadaleko poznat i u svetu i kod nas. Jedan je od prvih velnes programa, kombinacija balansirane ishrane i fizičke aktivnosti. Što se tiče hrane koristimo integralne žitarice od celog zrna i heljdino brašno, kao i neslani mladi sir. Koristimo i proso, dosta voća, povrća, sveže salate i dijetalne vrste mesa – piletinu, junetinu i ribu. Sve je raspoređeno u pet obroka, nije nikako gladovanje. Treba naglasiti da se sve odvija pod nadzorom lekara – priča Milica Cvijović, viši dijetetičar, nutricionista, specijalne bolnica Čigota.
Naša sagovornica je stavila acenat i na slatke pite, koje su bez šećera.
Tekst i foto: Dijana Maksimović