Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ „Balkan Cheese Festival“ – Sirevi kakvih nema u radnjama

„Balkan Cheese Festival“ – Sirevi kakvih nema u radnjama

375

Ovog vikenda u Beogradu, tačnije u atrijuma Beo Shopping Centra, održava se jubilarna 20. izložba autohtonih sireva Balkana,””.

Posetioci će na izložbi moći da vide i probaju retke i neobične vrste stotinak sireva malih proizvođača i zanatskih radionica, koji se uobičajeno ne mogu naći u prodavnicama, na pijacama ili na onlajn tržištu.

– Na festivalu ima 40 izlagača iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Trenutno mogu da se vide, probaju, degustiraju i po proizvođačkim cenama nabave sirevi najrazličitijih vrsta. Ovde se nalazi oko 200 vrsta sireva. Iako je fokus na sirevima, imamo i proizvode koji se uparuju ili se slažu sa sirevima kao što su voćni dresinzi, sosovi, vina, slatki prelivi i likeri. Inače, od sireva imamo kravlje, ovčije, kozije i kod nekih izlagača mešavinu (kravljeg i ovčijeg mleka, kao što je pirotski kačkavalj). Imamo višestruke pobednike festivala – Kupreški sir koji može da bude i od kravljeg i od ovčijeg i od mešanog mleka. Imamo iz Crne Gore dva izlagača, jedni su sa Cetinja, drugi su iz Bara, sa primorskog dela, kao i iz Bosne i Hercegovine nekoliko izlagača – priča Srba Jovanović, osnivač izložbe „Balkan Cheese Festival“.

Od dobrih starih znalaca tu su i proizvođači koji su po prvi put na ovom festivalu.

– Prvi put nam je tu farma “Argela” iz Crne Gore, iz Bara, koja osim sireva izlaže i maslinova ulja. Bar je poznat po kvalitetnoj maslini, to je primorski grad u Crnoj Gori i ima vrlo lepo planinsko zaleđe. Prvi put na festivalu je i zadruga “Darovi Rtnja” sa planine Rtanj, koja posluje u okviru hotela “Ramona”. Oni su izneli sir u glinenim posudama. Zanimljivo je da u ovim posudama najbolje zri sir i on se može konzumirati samo kada se ta posuda razbije čekićem. Imamo i “Dućan sira Ljiljane Janjić”, čija su tri sira ove godine ušla za novembarsko ocenjivanje za World Cheese Awards – svetske nagrade za sireve. Uglavnom su na ovom festivalu skoro svi mala poljoprivredna ili mala porodična gazdinstva. Ovde nema velikih mlekara, industrije itd. i ovo su sve male serije koje se retko ili teško mogu nabaviti u samoposlugama, na pijacama, nego se ili proizvode za restorane ili za poznate kupce – kaže naš sagovornik.

Tekst i foto: Dijana Maksimović