Vreme je pripreme zimnice i domaćicama su, s obzirom na brzinu kojom se danas živi, potrebni laki i brzi recepti. Najteže od svega, ovde je, oprati papriku, za sve ostalo potrebno vam je pet minuta.
Sastojci:
• 5 kg žute, crvene, narandžaste paprike,
• 0,5 l alkoholnog sirćeta,
• 3 dl vode,
• 150 g šećera,
• 2 ravne kašike soli,
• biber u zrnu,
• 2-3 lista lovora,
• prstohvat vinobrana.
Priprema:
Paprike oprati, odseći im drške, ali da ostanu cele, i probosti ih viljuškom na nekoliko mesta. U šerpu sipati sirće, vodu, so, šećer, biber, lovor i malo vinobrana da provri. Bariti paradajzare oko 5 minuta. Izvaditi ih i ostaviti na rešetki da se ohlade. Tečnost u kojoj su barene paprike baciti i napraviti novu i sa njom, ohlađenom prelivati paradajzare poređane u tegle. Staviti rešetkicu na vrh tegle i ostaviti preko noći nepovezano da bi se sutradan dodala tečnost po potrebi. Paradajz paprike čuvati na suvom i tamnom mestu sa ostalom zimnicom.
Tekst i foto: Biljana Nenković