Barena paradajz paprika

Vreme je pripreme zimnice i domaćicama su, s obzirom na brzinu kojom se danas živi, potrebni laki i brzi recepti. Najteže od svega, ovde je, oprati papriku, za sve ostalo potrebno vam je pet minuta.

Sastojci:

•             5 kg žute, crvene, narandžaste paprike,

•             0,5 l alkoholnog sirćeta,

•             3 dl vode,

•             150 g šećera,

•             2 ravne kašike soli,

•             biber u zrnu,

•             2-3 lista lovora,

•             prstohvat vinobrana.

Priprema:

Paprike oprati, odseći im drške, ali da ostanu cele, i probosti ih viljuškom na nekoliko mesta. U šerpu sipati sirće, vodu, so, šećer, biber, lovor i malo vinobrana da provri. Bariti paradajzare oko 5 minuta. Izvaditi ih i ostaviti na rešetki da se ohlade. Tečnost u kojoj su barene paprike baciti i napraviti novu i sa njom, ohlađenom prelivati paradajzare poređane u tegle. Staviti rešetkicu na vrh tegle i ostaviti preko noći nepovezano da bi se sutradan dodala tečnost po potrebi. Paradajz paprike čuvati na suvom i tamnom mestu sa ostalom zimnicom.

Tekst i foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za