Bio bašta nije mašta

Poljoprivrednici, oni manji, koji na svom imanju uzgajaju voće i povrće za sopstvene potrebe, sve više se okreću prema modelima i bio baštama. Onako kako su to nekada radili njihovi stari, kada nije postojalo hemije već svest i znanje o prirodnim preparatima. Jednu takvu baštu ima i kalemar Radenko Šutuljić iz Struganika. Svoje povrće tretira isključivo čajem od koprive.

– Ničime ne tretiram svoje povrće. Sve je prirodno. Pravim koprivin čaj sa 5 kg koprive, kilogram gaveza i 50 litara vode i ta smesa fermentiše 21 dan.  Zatim procedim i sipam u prskalicu 1 litar emulzije i jednu kašiku rastopljene uree na 10 litara vode. Takva emulzija služi kao insekticid i folijarna prihrana. Ovaj tretman se mora ponavljati bar sedmično – rekao je Šutuljić za Dobro jutro.

Tekst: Zorica Dragojević

Foto: Radenko Šutuljić

razvojnifv.png

RAZNO

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime