Biti čobanin – teško, ali časno i pošteno

Sveta Jovanović iz sela Gornja Otulja, kod Vranja, je čovek koji se ne libi ni jednog poštenog posla. Ume da radi gotovo sve, pa tako ne retko sebi nađe angažman i kao čobanin. Ovog posla prihvata se uglavnom na gazdinstvu svog dobrog prijatelja u selu Gornje Žapsko, kome po potrebi čuva stado od pedesetak koza rase alpina.

Kada ih istera na pašu, u potrazi za dobrom hranom, sa njima prokrstari sve obližnje proplanke, koji se nalaze u neposrednoj blizini sela i drevnog Manastira “Sveti Stefan”. Na tom putu kreće se polako, kako bi koze usput mogle da pokupe najsočnije zalogaje hrane. Kaže da su sve koze u stadu poslušne, ali da otkažu poslušnost kada prođu pored njive sa detelinom i sve se kao po komandi sjure u nju.

– Tada mi zadaju najviše posla. Zbog toga vodim računa da ih ne teram u pravcu gde je ima – priča Sveta, ističući da ona u ovo vreme može da bude pogubno po njih.

Ovaj čobanin se sa kozama, na okolnim proplancima, može videti i u decembru. Tada je sa njima uglavnom u bagremarima gde pronalaze najviše hrane. Na paši se počaste i po nekom opalom jelovom i borovom granom, zaostalim listovima sa divljih kupina i šipurka. Kada se dobro najedu i nadišu kiseonika okupe se oko Svete što je znak da žele da idu kući. Tada same formiraju kolonu i dobro utabanom stazom krenu ka domu, ostavljajući svog čuvara na začelju.

Tekst i foto: Gordana Nastić

razvojnifv.png

RAZNO

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime