BLAGODETI RAZNOBOJNIH BOBICA – Ogrozd u našim baštama

Za okrugle ili ovalne bobice prepune sićušnog, jestivog semena, nalik grožđu, u različitim nijansama žute, zelene, crvene ili crne boje, često se kaže da su rudnici zdrave hrane. Blagog i sladunjavog su ukusa, fine arome i specifičnog mirisa. Sadrže mnoštvo organskih i mineralnih sastojaka neophodnih čovečijem organizmu.

Ogrozd se koristi i za spremanje kompota, pekmeza,  marmelade i raznih preliva, a naročito je omiljen  kao dodatak za sladolede, voćne salate i torte.

Ne treba zanemariti ni dekorativan izgled žbuna, posebno u vreme sazrevanja plodova.

Zaštitnik organizma

Plodovi ogrozda imaju  lekovita svojstva. Bogati su šećerima, organskim kiselinama, pektinima, taninima, etarskim uljima, mineralnim materijama… U ovom voću nalazi se više vitamina C  nego u malini, kupini i borovnici, ali mnogo manje od crne ribizle.

Značajni su kao diuretik, potom u lečenju stomačnih i kožnih oboljenja, malokrvnosti, avitaminoza, štite organizam od infekcija, usporavaju starenje, neguju kožu.Ogrozd sadrži kalcijum   koristan za prevenciju osteoporoze, potom magnezijum, kalijum, koji reguliše krvni pritisak i uravnotežuje kiseline, bakar, fosfor i mangan. Sadržaj gvožđa održava dobru cirkulaciju krvi i regeneraciju crvenih krvnih zrnaca.

S. Malinović

Dobro jutro broj 556 – Avgust 2018.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18