BOSILJAK ODLIČNO MEDI: Letnja paša

Ova godina je za pčelinju pašu bila jedna od najnepovoljnijih u poslednjih nekoliko decenija. U vreme cvetanja voćaka i uljane repice bilo je više kišovitih nego sunčanih dana. Cvetanje bagrema takođe je propraćeno kišom i temperaturama ispod 20 stepeni. Slično je bilo i u vreme cvetanja lipe.

Pčelarima je preostalo da se nadaju da će više meda dobiti na suncokretu, bosiljku i livadskim i ritskim travama. U krajevima u kojima se strnika ne zaorava odmah posle žetve ječma i pšenice, strništa se u ovo doba godine zabele od cvetova bosiljka. Ima ga dosta na starim lucerištima, u kukuruzu, repi, suncokretu, u baštama i pored puteva.

Cvetove ove medonosne biljke pčele posećuju od ranog jutra do mraka. Najbolje medi posle kiše, kada je vreme toplo i mirno. Ako je godina kišovita, može se očekivati da bosiljak dobro zamedi. Iskustva iz prethodnih godina pokazuju da pčelari po košnici izvrcaju i do 20 kilograma ovog meda.

S. Porobić

Dobro jutro broj 544 – Avgust 2017.

razvojnifv.png

RAZNO

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a