Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО БОЖИЋНА ЗВЕЗДА: Симбол зиме и украс празника

БОЖИЋНА ЗВЕЗДА: Симбол зиме и украс празника

Цветни листови или брактеје задржавају се на биљци до фебруара-марта, тако да ће њени власници дуго после празника уживати у њеној лепоти.

880
Фото: Б. Ненковић

Док природа мирује под снегом, цвеће које симболише спокој, породична окупљања и зимске кратке дане крајем децембра добија место у домовима. Уз мало бриге око идеалне температуре и влаге ваздуха, импресионираће целу породицу. Међу празничним биљкама које украшавају зимски сто, издваја се чувена божићна звезда.

Ова лепотица пореклом је из Бразила. У домовини расте као грм или мање дрво. Код нас се продаје у саксијама. Кажу да има крупан цвет, али то заправо нису цветови, већ листови. Она је једна од ретких врста где су латице заправо брактеје – прицветни обојени листови, чији централни део чине зелено-жуте бобице. Божићна звезда је најчешће тамноцрвене боје, али листови могу бити и ружичасти, крем, наранџасти или бели.

Фото: Б. Ненковић

Богатије цвета у тами

Божићна звезда такозвана је биљка „кратког дана“. Брже и издашније цветаће ако је једно време ставите у мрачну просторију. Можете је прекрити тамним платном или црном фолијом већ сада, како би до краја децембра могла у тами да мирује најмање 12 до 14 сати дневно.

Изненадићете се какво ће богатство дати ако је оставите у тами. Можете и почетком децембра да је оставите у мраку и за први дан празника имаћете раскошни живи украс. Након тога можете је ставити на светла места, али да буде заштићена од директног сунца. Потребна јој је температура од 18 до 20 степени, уз осредњу влажност ваздуха. За време цветања обилније се залива, али никако се не сме померати с места, да не би одбацила цвет – каже Бориша Димитријевић, произвођач цвећа из села Седларе код Свилајнца.

Биљку не би требало стављати близу радијатора или неког другог извора топлоте, а једном месечно се залива и течним ђубривом. Цветни листови или брактеје задржавају се на биљци до фебруара-марта, тако да ће њени власници дуго после празника уживати у њеној лепоти.

Фото: Б. Ненковић

Лако се размножава – резницама

У рано пролеће она ће одбацити све листове и прећи у период мировања. Тада је потребно да се избојци скрате на 10-15 центиметара и да се биљка пресади у нови супстрат. Божићна звезда тада може да се изнесе и у двориште, а ако желите да их имате више за следеће празнике, добра вест је да се лако размножавају резницама.

Одсеку се резнице дужине 10 центиметара. Звучи мало чудно, али било би добро да се потопе у врућу воду на три-четири сата, како би се спречило да исцури млечни сок. Ако се пелцер не потопи, млечни сок брзо постаје тврд и направи чеп на гранчици, па се жилице неће укоренити. Одсечене гранчице ожиљавају се у мешавини земље и песка, а све траје две до три недеље – објашњава Бориша.

Други познаваоци божићне звезде кажу да, приликом скидања пелцера с матичне биљке, резана места могу да се поспу пепелом од цигарете, како би се спречило цурење млечног сока које изнурује биљку. Посипање пепелом уједно спречава и инфекције.

На крају и практичан савет: када је купујете, добро је увијте док је носите кући за празнике, јер баш не подноси снег и хладноћу.

Јелка – обавезно са бусеном!

Јелка је чини главну окосницу празничне декорације. Најбоља врста која се користи је племенита јела. Њу одликују плавозелене иглице тупих врхова, које дуго остају на гранама. Издржљиве иглице има и кавкаска јела и плава смрека, која се истиче оштрим, плавозеленим иглицама. Код нас је ипак најраширенија куповина обичне смреке, којој је највећа предност ниска цена. Иглице су тамнозелене и оштре, али и релативно брзо отпадају са грана. За коју год врсту да се одлучите, нека обавезно буде са бусеном. Тако ћете после празника моћи да је засадите у дворишту или негде у природи. Нема ништа тужније од слике младе јелке коју су њени несавесни купци бацили осушену и увелу у контејнер.

Божиковина, бршљан, божићни кактус

Божиковина је дрво тамнозелене гране, с листовима чији су рубови бодљикави. Убране гране с црвеним бобицама могу дуго да стоје у вази.

Бршљан је аутохтона европска и азијска биљка, која се једноставно узгаја и највише се користи за празничне декорације. Будите опрезни, јер сок из бршљана може изазвати дерматитис.

Божићни кактус име је добио управо због тога што цвета у време Божића. Цветови могу бити различитих боја: црвени, наранџасти, ружичасти или жути. Ова тропска биљка краси многе куће током зиме.

Б. Ненковић

Добро јутро број 572 – Децембар 2019.