Crveno vino i sir čuvaju mozak od demencije

Velika naučna studija koju je sproveo Univerzitet države Ajova u SAD sugeriše da umerena, ali redovna konzumacija vina i sira utiče na održanje kognitivnih funkcija u starosti. Ova, još jedna u nizu studija koje potvrđuju blagodati mediteranskog načina ishrane, uključila je podatke o ishrani i zdravlju više od 1.500 osoba iz Velike Britanije.

Studija, kako je preneo Decanter, pokazala je da je sir ubedljivo najbolja hrana kada je u pitanju prevencija demencije. Do ovog zaključka došlo se analizom podataka o ishrani i kognitivnim testovima koji su obavljani u desetogodišnjem periodu. Takođe, ponovo je dokazana veza između konzumacije crvenog vina i očuvanja moždanih funkcija, navodi se u studiji koja je objavljena u novembarskom izdanju časopisa Journal of Alzheimer’s Disease.

Zanimljivo je da je studija pokazala i da je umerena konzumacija jagnjetine, jednom nedeljno, takođe povezana sa očuvanjem kognitivnih funkcija.

– Prijatno sam iznenađena time što je naša studija pokazala da je umerena konzumacija vina i sira ne samo dobra za očuvanje dobrog raspoloženja u trenutnim pandemijskim okolnostima, već i da nam može pomoći u razumevanju sveta koji postaje sve složeniji – rekla je Urijel Vilet, asistent na katedri za nauku o ishrani univerziteta u Ajovi, dodavši da je potrebno sprovesti kliničke studije sa ciljem da se utvrdi koje tačno promene u ishrani dovode do najpovoljnijih ishoda po zdravlje ljudskog mozga.

Izvor: eKapija

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18