Čupa se ili kosi, pa suši

Žetva se obavlja u ranim jutarnjim časovima, najčešće mehanizovano i to dvofazno u momentu kada opadne najveći deo listova, i kada se zrna u mahuni stvrdnu, pa vlažnost zrna svede na 22 do 25 odsto. Pasulj se čupa ili kosi, što je preporučljivije, i ostavi se izvesno vreme da se suši i potom ovrši do vlage od 12 do 13 odsto. Moguće je skidanje jednofazno sa prilagođenim kombajnima. Bitno je da se žetva obavi blagovremeno da ne dođe do prosipanja semena, loma zrna i do velikih gubitaka. Preporučuje se da se zrno očisti od prašine i drugih nečistoća, kako bi se sprečio razvoj pasuljevog žiška, i uskladišti na odgovarajući način i mesto.

Piše: Branko Krstin

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime