Da li biste probali sir sa rafaelo filom?

Đurđinka Jovanov iz Kovilja čiji su proizvodi poznatiji pod brendom „Mama Đuđin sir“, česta je učesnica Noćnog bazara, a njene proizvode sem Novosađana u prilici su da kupe i Beograđani, kao i mnogi drugi građani širom Srbije.

U ponudi ima sitan, mladi i stari sir u kriškama, zatim puter, sveže kugle mocarele, sir za gril i ono po čemu je najpoznatija – rolovani klasičan, dimljeni i punjeni sir. Spojem slanog i slatkog ukusa napravila je pravu malu revoluciju na tržištu sira i za to dobila nagradu za inovaciju na manifestaciji „Balkanski festival sira“, a dobitnica je i zlatne medalje na Novosadskom poljoprivrednom sajmu.

Za sladokusce, pravi i slatke varijante rolovanog sira, sa prženim šećerom i bademima, čokoladom, orasima i medom, rafaelo filom, malinom i belom čokoladom, urmom, dinjom. Njene slatke delicije od sira se po pravilu jedu nakon obroka, kao dezert.

Đurđinka je rođena Novosađanka, a nije ni pretpostavila kako će se jednog dana baviti stočarstvom i proizvodnjom sira. Međutim nakon udaje preselila se u Kovilj, gde je praktično započela njena karijera. Porodica u koju je ušla decenijama se bavi stočarstvom, prvenstveno govedarstvom, a u štali imaju simental i holštajn-frizijske krave. Đuđa kaže da bi se ovaj posao valjano radio mora da postoji posebna ljubav prema životinjama i zato ona uglavnom sve radi sama. Rano ustaje da bi nahranila krave, pomuzla ih, očistila štalu i na kraju krenula u proizvodnju sira.

– Proizvođači koji se, između ostalog, bave i stočarstvom nemaju dovoljnu pomoć i podršku kupaca, jer većina i ne misli o tome da jedan proizvođač sve radi  sam – od muže krava, do provere ispravnosti mleka i pravljenja finalnog proizvoda –  ističe Đurđinka, koja svoje proizvode pravi sa puno ljubavi i i znanja.

Proces proizvodnje je dosta težak i dugo traje. Naravno, osnova sira su mleko i sirište, a ona ne koristi aditive, niti gustin, jer platno od pamuka je to koje omogućava da sir traje i do 15 dana. Kada sir ide u prodaju vakumira se i zato ga je moguće zamrznuti u najlonu. Sem preukusnog slatkog rolovanog sira, u ponudi ima i „prazan“ koji je specifičan po svom blagom mlečnom ukusu, a za istinske gurmane pravi i punjeni raznovrsnim nadevima poput suvog vrata, pesta od rukole, kobasice, urnebesa, maslina.

Tekst: Ljiljana Milovanović

Foto: privatna arhiva Đurđinke Jovanov

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18