Da li ste se igrali “karaveštice” i “lamkali jaja”

Običaj na praznik Poklade u leskovačkom kraju je preskanje vatre u večernjim satima, poznate pod imenom „karaveštice“ (teranje veštica).

Deca,  mlađi ljudi, stariji svi iz komšiluka se okupljaju na ulici ili u mahali, zapale vatru i preskaču je. Smatra se da se preskakanjm vatre čisti sve ono što je bilo nečisto, i bilo na nama, da u tom preskakanju vatre je sagorelo.

– Očistili smo se od svega onog što je loše i nečisto. Posle preskakanje vatre deca se obično mažu ugljem, da bi bila zdrava. Verovalo se da je u ovom periodu posebna opasnost pretila od veštica, raznih zlih sila, pa su mladići, devojke i deca masovno mazali belim lukom, pravili buku, a najbolja zaštita bile su vatre – upućuje nas Slađana Rajković, muzejski savetnik i etnolog u leskovačkom Narodnom muzeju.

Iste večeri „lamkaju se jaja“. Kuvano jaje se zaveže za plafon koncem iznad stola, zavrti, a ukućani se trude da ga uhvate ustima bez pomaganja rukama.

– Bela nedelja, ili poznata kao „siropusna nedelja“ (nedelja pred post kad se jeo samo „beli mrs“), poklade ili kako se naziva u narodu, karaveštice, obeležavaju se kao bi se po legendi, oterale zle misli, loša sreća kao i hladni dani. Ranije u ovoj nedelji su se vezivale ljuljaške, gde su se devojke i momci čitave nedelje ljuljali. To je nedelja pre posta – kaže naša sagovornica.

D. Alihodžić

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18