Malo ko zna da se upravo ispod srpske zemlje krije pravo gastronomsko blago – tartuf. Ove luksuzne gljive, poznate kao „dijamanti kuhinje“, rastu širom naše zemlje: od severa i Fruške gore, preko Šumadije, ali i na istoku, zapadu pa sve do juga Srbije. Posebno su rasprostranjeni crni tartufi, dok je Srbija bogata i najređom i najskupljom vrstom na svetu – belim tartufom (Tuber Magnatum Pico), čija cena dostiže i nekoliko hiljada evra po kilogramu.

Zahvaljujući prirodnim uslovima i netaknutoj zemlji, Srbija se danas ubraja među najznačajnija nalazišta tartufa u Evropi. Ove gljive iz naših šuma već odavno su prešle granice – srpski tartufi danas se mogu naći ne samo u restoranima u Srbiji već i u onim u Rusiji, Kini, Americi, Japanu i zemljama Bliskog istoka.
Veliku ulogu u tome ima domaća firma Damar Tartufi, koja već više od jedne decenije s ponosom radi na tome da srpski tartuf zauzme zasluženo mesto na hedonističkoj mapi sveta. Reč “damar” znači puls a u ovom slučaju – to je puls prirode.

U srcu beogradske Skadarlije, Damar je otvorio prvi truffle shop i degustacioni salon, u kojem posetioci mogu da uživaju u proizvodima od tartufa, nauče ponešto o njihovom poreklu i – što je najuzbudljivije – krenu u avanturu lova na tartufe!
Na samo sat vremena vožnje od Beograda, u prirodi centralne Srbije, možete se pridružiti obučenim tragačima i njihovim psima u potrazi za ovim dragocenim plodovima zemlje.

Lov počinje rano ujutro, kada priroda još diše punim plućima, a magla se povlači između stabala. Tada na scenu stupaju iskusni tragači i njihovi posebno obučeni psi – pravi heroji ove priče. Psi su naučeni da pažljivo nanjuše tartuf, koji raste nekoliko centimetara ispod zemlje, i da ga bez oštećenja označe svom vodiču.
Dok ih posmatrate kako rade, s lakoćom ćete shvatiti zašto se ovaj posao smatra umetnošću. Svaki pronađeni tartuf je mali trijumf – trenutak radosti koji se deli s prirodom.

Nakon što se potraga završi, sledi povratak u Beograd i doručak s tartufima u Skadarliji gde posetioci mogu da uživaju u pažljivo biranim proizvodima – sirevima, ajvaru, vinima i sosevima i namazima s tartufima, ali i da čuju zanimljive priče o tartufima, njihovom poreklu i načinu upotrebe u kulinarstvu.
Srbija tako, korak po korak, postaje prepoznata kao zemlja u kojoj hedonizam ima svoje korene – i miris tartufa.



