Dan mladog vina obeležen u Subotici

Širom Evrope otvorene su prve bačve vina roda 2022. godine. Dan mladog vina obeležava se širom starog kontinenta, a ovaj običaj nije zaobišao ni subotičko-horgošku peščaru.

Vitezovi viteškog reda Arena Zabatkiensis i ove godine su „krstili” mušt ili širu u vino, primili nove članove u vinski viteški red i još jednom se „zakleli” na vernost piću bogova.

– Našli smo da je to dobra praksa, nisu Francuzi tek tako ustanovili tu slavnu proceduru promocije božolea koja je juče-danas u tridesetak miliona primeraka proplivala kroz sve metropole ovoga sveta – kaže veliki majstor ovog reda Dragutin Miljković.

Na stolovima se našlo oko dvadesetak vina flaširanih ove godine, mahom sorti koje prve dospevaju na berbu, pa samim tim i prve sazrevaju za kušanje. A okupljenim vinarima ovo je bila prilika da sumiraju proizvodnu 2022. godinu koju zbog velike suše neće pamtiti po dobrom.

– Što se tiče kvaliteta vina, biće, onako, srednje, već sad ćemo moći da probamo. Jer, jako je puno uticalo, ono malo kiše što je došla, to je već kasno bilo. Ali, sve u svemu, ja sam zadovoljan, kao i uvek, svake godine, jer moraš prihvatiti kako je – kaže vinar s Palića Ferenc Šinka.

Dan mladog vina upriličen je u Subotici po 18. put, u godini kada će lokalni vinski viteški red obeležiti 20 godina postojanja i rada na promociji kulture ispijanja vina.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18