Danas je Svetski dan čokolade

U celom svetu 7. jula se obeležava Dan čokolade kojim se slavi dolazak čokolade u Evropu još davne 1550. godine. Svetski dan čokolade obeležava se od 7. jula 2009. godine na svetskom nivou, a Srbija se, takođe, pridružila mnogim zemljama u njegovom obeležavanju. Ovaj dan je vrlo značajan jer milijardu ljudi svakodnevno jede čokoladu. Interesantno je da je čokolada jedina jestiva namirnica koja omekšava na temperaturi malo nižoj od temperature ljudskog tela i to je razlog zašto se topi u ustima.

Čokolada spada u najstarije napitke poznate čoveku. Vodi poreklo iz Centralne Amerike i dobija se od biljke kakaovac u čijem plodu se nalazi veliki broj zrna kakaoa od kojih se pravi čokolada. Maje su koristile plodove kakaovca kako bi pravili napitak tako što su mrvili i kuvali u vodi plodove zajedno sa sojom, vanilom i čilijem. Danas se priprema drugačije. Zbog izrazito gorkog ukusa zrna se ostavljaju da fermentišu da bi se razvio bogat ukus, a posle toga se suše, čiste, prže I na kraju mrve. Zagrevanjem masa se pretvara u čokoladni liker u koji se dodaju zaslađivači, emulgatori, arome, kakao buter.

Evropljani jedu više čokolade od ostatka sveta. Interesantno je da žitelji Švajcarske, Velike Britanije i Nemačke u proseku pojedu po 11 kilograma ove namirnice na godišnjem nivou.

J.B.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18