Đubriva s aminokiselinama nova u Srbiji

Na tržištu u Srbiji pre dve godine pojavila su se đubriva koja u svom sastavu imaju aminokiseline. Iako, relativno mlada, ova đubriva firme distributera Agroarm, našla su put do potrošača. Silvana Milanović, diplomirani inženjer za zaštitu bilja za Dobro jutro je uz priču o proizvodima „Agroarma“, objasnila i prednosti ovih đubriva.

–  U okviru firme „Agroarm“ posluju firme „Naša jabuka“ i „Jugohem Leskovac“. „Naša jabuka“ ima 50 hektara pod jabukom na imanju u Vodnju i tri hektara borovnice. „Jugohem“ Leskovac pakuje pesticide, herbicide i fungicide. To su sredstva za zaštitu bilja koja se primenjuju u različitim kulturama, od pšenice i kukuruza preko povrtarskih i voćarskih kultura, do cveća – objašnjava Silvana, posebno hvaleći semena koja su uvezena iz Holandije.

– Distributeri smo semena iz Holandije, i to su profesionalni hibridi semena povrća; paradaiz, paprika, kupus, krastavac, tikvice, kafriol, brokoli, uglavnom za profesionalnu proizvodnju, nije za hobi program. Zahtevniji su hibridi za gajenje, ali su se odlično pokazali na našim oranicama – osim semena, tu su i supstrati za razne namene. – Imamo supstrate za setvu, za pikiranje, zemlju za cveće i jedan supstrat koji uglavnom uzimaju borovničari zbog kiselosti, a može da se koristi i za pravljenje raznih smeša supstrata – pored ove tri linije, tu je i četvrta, linija đubriva. Ona zbog koje je ova priča i nastala.  

– Četvrta linija u našoj firmi su đubriva. Nemamo čvrsta đubriva, već samo vodotopiva i folijarna. Đubriva su se odlično pokazala, kvalitetna su i već dve sezone smo odradili sa njima. Mlada su na tržištu ,ali su našla svoje mesto. U sebi sadrže i aminokiseline, po čemu se razlikuju od postojećih đubriva. Aminokiseline su dobre za kompletno funkcionisanje biljke, za prevazilaženje stresa, za bolje usvajanje hrane, pogotovo kad su sušni periodi. Najbolje su se pokazale na povrtarskim kulturama koje prve stižu –  a kakva su to đubriva i kako deluju Silvana je stručno objasnila.

– Vodotopiva NPK đubriva sa dodatkom mikroelemenata u helatnom obliku, u vodi se potpuno rastvaraju i na taj način se lako usvajaju i transportuju hraniva do svih delova biljke. Ove formulacije pokrivaju sve vegetativne faze gajenih kultura, čime se obezbeđuje maksimalan prinos, a kvalitet je vrhunski – rečima tehnologa se treba verovati, još ako je na đubrivu oznaka plus, to je dodatna dobrobit za gajene kulture.

Tekst i foto: Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar