Dobri prinosi bez velikih ulaganja

Stare, autohtone sorte povrća daleko su zdravije, otpornije i imaju mnogo veću hranljivu vrednost, ali su ih potisnuli hibridi, zbog boljeg roda i izgleda ploda. Međutim, uz dobar uzgoj, koji podrazumeva navodnjavanje i đubrenje, stare sorte mogu da stanu rame uz rame sa hibridima, ali i da ih, po kvalitetu, daleko nadmaše. Takve primere nalazimo na severu Kosova i Metohije, gde se neguju upravo autohtone sorte povrća, među kojima ima i onih koje isključivo uspevaju na tom podneblju, gde im odgovaraju klimatski uslovi, nadmorska visina i tip zemljišta.

Kroz generacije se, na primer, prenosi seme stare sorte belog luka, koji karakteriše krupan plod i izuzetna otpornost. Najviše se uzgaja u enklavi Suvo Grlo, odnosno u opštini Srbica.

Motika umesto hemije

– Prilikom obilaska i razgovora sa meštanima koji tamo žive, saznali smo da uzgajaju istu sortu belog luka od davnina, ali nije poznato tačno od kada. Ona postiže veoma dobre rezultate i traži vrlo mala ulaganja. Uzgajaju ga na rastresitom tipu zemljišta poput aluvijuma, koje nije previše bogato i kvalitetno, to je peta ili šesta klasa zemlje, ali odgovara staroj sorti – objašnjava Nebojša Božović, savetnik za povrtarstvo u PSS službi u Kosovskoj Mitrovici.

Foto: Adobe stock

Sadnja ovog belog luka počinje veoma rano, običnom sredinom februara čim se ukažu povoljne vremenske prilike. Dok dođe na red sadnja ostalog povrća, beli luk već počinje da niče, i to mesec do mesec i po dana pre ostalih kultura. Njegova vegetacija je nešto duža i obično se vadi u avgustu, zajedno sa crnim lukom.

– S obzirom da ovde nema dovoljno vode za navodnjavanje, kada je sušna godina dešava se da beli luk vade ranije, kao što je to bio slučaj prošle godine, kada je stigao već u julu. Što se tiče agrotehnike, ulaganja su minimalna, jer sorta ne traži posebne mere, kao ni obradu zemljišta. Povrtnjak se obično uzore u jesen i đubri se stajnjakom, zbog čega ovaj uzgoj možemo maltene smatrati i organskim. Mineralnog đubriva gotovo uopšte i da nema u toj proizvodnji. Tretiranje herbicidima i protiv bolesti je isključeno sto odsto, jer oni to sve obrađuju na stari način, okopavanjem, plevljenjem i tako usev drže čistim. Zadovoljni su prinosom, a osim lokalne prodaje, otkupljuje ga i prerađivačka industrija – ističe Božović.

Koje sorte daju dobre prinose bez velikih ulaganja saznajte u nastavku.

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18