Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Dobro zgoreli stajnjak prvi izbor

Dobro zgoreli stajnjak prvi izbor

325
Foto: Shutterstock

Zna se da kupus ne može dati kvalitetan i visok prinos bez unošenja organskog i mineralnog đubriva. Gotovo da ne postoje dve parcele u koje treba uneti iste količine hraniva. Da bi se doze precizno odredile, potrebno je prvo uraditi agrohemijsku analizu zemljišta. Prinosom od 60 t/ha kupus iznese iz zemljišta 216 kg H, 90 kg P 25 O i 330 kg K 2 O, i to se kroz đubrivo prvo mora vratiti u zemljište. Zatim, valja obezbediti dodatnu „hranu“ za stvaranje novoplaniranog prinosa. Poželjno je da se u proizvodnji ovog povrća koristi dobro pripremljen (zgoreli) stajnjak. Njime će se popraviti fizičke, hemijske i biološke osobine zemljišta, čime će se stvoriti uslovi za uspešnu proizvodnju.

Piše: Svetlana Mujanović

Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.

Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.

Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.