Насловна ВЕСТИ Држава не плаћа дуг за брашно

Држава не плаћа дуг за брашно

192

Држава Србија још није платила млиновима дуг од 240 милиона динара за испоруку брашна по замрзнутим ценама, изјавио је директор удружења млинара „Житоунија“ Здравко Шајатовић. Додао је да је, уз то, ограничен извоз спречио млинаре да продају вишкове, па многи неће имати новца за куповину пшенице из новог рода.

Шајатовић каже да млинари од државе потражују дуг за четири месеца, од фебруара до јуна 2022. године, због тога што им није испоручила пшеницу из робних резерви по повољним ценама, већ су морали да је купују на слободном тржишту.

-Млинари су куповали пшеницу на слободном тржишту, јер држава није имала да је испоручи из робних резерви, осим за два месеца и плаћали су је по знатно вишим ценама, а брашно су продавали по ограниченим ценама које су често биле и ниже него што су платили пшеницу – рекао је.

Влада Србије ограничила је цене брашна у паковањима од један до пет килограма у новембру прошле године, на нивоима који су тада затечени код произвођача, од 36 до око 50 динара. У марту ове године Влада Србије забранила је извоз брашна, а 20. априла  2022. године на притисак извозника одобрила је квоте, да би их крајем тог месеца укинула.

Шајатовић је рекао да ће ускоро почети жетва, а млинари немају новца за откуп нових количина пшенице јер нису успели да се растерете свих вишкова због ограниченог извоза. Он је навео да држава није одбила њихов захтев за исплату дуга, али да није ништа ни одговорила иако су први захтев испоставили у марту за претходни месец.

Према Закону о уређену тржишта који је на снази од 1. јануара 2022. године, држава може да ограничи цене појединих производа, али је дужна да произвођачима надокнади штету која је настала због регулисаних цена. Млинарима је извоз био забрањен у периоду када је брашно на иностраном тржишту могло да се, како је рекао Шајатовић, прода по повољнијим ценама него на домаћем тржишу и тако су онемогућени да остваре већи приход.

У мају, када је скинута забрана за извоз брашна извезено је око 19.160 тона, а у априлу само 49 тона, што илуструје колика је била штета од увођења квота. На то су млинари упозоравали, али Влада Србије, како је рекао Шајатовић, то није уважила.

Пише: Б.Г.

Извор: Макроекономија

Фото: Pixabay