Dunji treba više pažnje

Preventivne mere i redovna zaštita omogućavaju uspešnu borbu protiv bakteriozne plamenjače, tako da su i štete relativno male i podnošljive.

Dunja pripada grupi najcenjenijeg voća. Njeni aromatični plodovi od davnina predstavljaju izvrsnu sirovinu za raznovrsnu preradu, ali i za svežu potrošnju. I pored toga, nedovoljno je  zastupljena u voćarstvu naše zemlje. Gaji se na nešto više od 1.600 hektara. I ove male površine dovoljne su da se naša zemlja po površinama svrstava među vodeće u Evropi.

Jedan od razloga nedovoljne proizvodnje je ugroženost ove vrste bakterioznom plamenjačom,  čiji je izazivač bakterija Erwinia amylovora. Takođe, bilo je i perioda kada je cena plodova na tržištu bila niska, a plasman otežan, zbog čega su se proizvođači opredelili za manje ugrožene i profitabilnijie vrste. Kako navode stručnjaci, svakako najveći problem u gajenju dunje bio je napad bakteriozne plamenjače. Ubrzano širenje bolesti podstaknuto povoljnim spoljnim činiocima, pre svega vlagom i optimalnim temperaturama, zahvatilo je početkom devedesetih čitavo područje Srbije. Proizvođači nisu reagovali blagovremeno, pa su štete bile ogromne. Brojni dunjici su desetkovani, a kasnije i iskrčeni. Mnogi nikada nisu ni obnavljani već su zamenjivani najčešće šljivom ili jabukom.  

Ne treba zapostaviti činjenicu da u našoj zemlji postoje povoljni uslovi za gajenje ove voćke. Preventivne mere i redovna zaštita omogućavaju uspešnu borbu protiv bakteriozne plamenjače, tako da su i štete manje i prihvatljive. Skoro se svuda može uspešno gajiti, osim na višim nadmorskim visinama, gde često ne može da sazri, pa plodovi promrznu na stablu. Interesantna je ne samo za bašte i okućnice, već i za veće plantaže jer ima niz prednosti u odnosu na druge vrste voćaka. Cveta skoro poslednja (početkom maja) pa izbegava pozne prolećne mrazeve, zbog čega može da se gaji i u rečnim dolinama, pa čak i tamo gde je ova pojava češća i ugrožava druge vrste. Rađa svake godine, dok vrlo krupni plodovi olakšavaju berbu, a ona traje čak i do dve nedelje. Plod je veoma bogat raznim korisnim materijama neophodnim za ljudsko zdravlje.  

Na poslednjem Savetovanju o unapređenju proizvodnje kruške i dunje, održanom na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, stručnjaci su preporučili nekoliko sorti za gajenje. To su asenica, leskovačka, morava i trijumf. Od podloga prednost treba da imaju Provansalska Ba 29 i Anžerska MA.

Foto: Pixabay

Asenica je novija bugarska sorta  koja sazreva sedamdana pre leskovačke. Plod je vrlo krupan, mase oko 350 grama,limunžute boje. Meso ploda je žućkasto, krto i umereno kiselo. Pogodna je za sve vidove prerade i za svežu potrošnju. Ravna površina ploda olakšava mašinsku obradu u industriji. Samooplodna je sorta i rađa redovno i vrlo obilno.

Leskovačka je stara sorta dunje raširena u mnogim zemljama. Sazreva u prvoj dekadi oktobra. Plod je krupan, prosečne mase oko 260 grama, okruglastog oblika, sa karakterističnim bradavičastim ispupčenjem kod peteljke, limunžute boje. Meso ploda je žućkasto, čvrsto, kompaktno i dovoljno sočno. Kiselkastog je ukusa, mirišljava i prijatne arome. Odlična je za raznovrsnu preradu u domaćinstvu i u industriji. Plod je okruglast, što je posebno pogodna za industrijsku preradu. Može da se čuva u običnom skladištu i više meseci (do februara) ako je pravovremeno ubrana. Stablo je srednje bujno i otporno na sušu i mraz. Delimično je samooplodna, pa je potrebno obezbediti oprašivača, za šta se najčešće koristi vranjska dunja. Rađa veoma dobro i redovno.

Morava je  sorta stvorena u Institutu za voćarstvo u Čačku. Sazreva sedam dana pre leskovačke. Plod je krupan, prosečne mase oko 300 grama, limunžute boje pokožice. Meso je polučvrsto, kompaktno, sočno, kiselkastog ukusa i prijatne arome. Praktično ne prozuknjava sve do marta, što je značajno sa aspekta prerade. Odlična je za sve vidove prerađivanja. Zbog relativno mekanog mesa pogodna je za konzumiranje u svežem stanju. Samooplodna je, mada je poželjno da se u zasadu nađu i druge sorte. Rađa redovno i obilno.

Trijumf spada u grupu poznih sorti koje produžavaju sezonu berbe dunje. Poreklom je iz Bugarske. Plod je krupan, zelenkastožute boje, koja u punoj zrelosti prelazi u limunžutu. Meso je bledožuto, krto, umereno sočno i prijatne arome, bez kamenih ćelija. Pogodna je za preradu i konzumiranje u svežem stanju. Samobesplodna je i zahteva oprašivača.

Za podizanje plantaža neophodno je koristiti sadnice koje treba da su garantovano zdrave i da potiču od selekcionisanih i zdravih matičnih stabala. Radi bolje oplodnje veoma je važan raspored sorti u zasadu, s obzirom na to da je većina gajenih sorti  stranooplodna. U malim  zasadima sorte oprašivače valja staviti u svaki peti red naizmenično i time će oplodnja biti zadovoljavajuća, a na velikim plantažama treba da budu zastupljene bar dve sorte da bi se obezbedilo kvalitetno oprašivanje.

Ne treba zapostaviti ni  agrotehničke mere – đubrenje, odnosno prihranu, potom obradu zemljišta, dok se navodnjavanje primenjuje u zavisnosti od količine padavina. Obavezna je i rezidba u proleće, ali i zelena rezidba koja se primenjuje u junu radi proređivanja vodopija i  usmeravanja grana. Stručnjaci napominju da ovu rezidbu treba obavezno da prati prskanje radi sprečavanja širenja bolesti, naročito bakteriozne plamenjače. Važna je i redovna kontrola zasada – zbog uočavanja i uklanjanja svake, i najmanje pojave bolesti. Preporučuje se i uklanjanje trulih, sasušenih i monilioznih plodova zbog sprečavanja širenja truleži. Program zaštite treba prilagoditi stanju na terenu, stepenu zaraze, starosti zasada, raspoloživim sredstvima na tržištu itd. Nekoliko zaštitnih prskanja u toku godine mora se sprovesti da bi se dobio visok i kvalitetan rod.

Osavremenjivanju proizvodnje bi doprineli i bolji marketing o značaju dunje u ishrani, povećanje subvencija za podizanje zasada, viši stepen prerade, povećanje proizvodnje kvalitetnih sadnica, intenzivniji rad na oplemenjivanju itd.

 S. Malinović

Dobro jutro broj 541 – Maj 2017.

razvojnifv.png

RAZNO

Jeste li pravilno zazimili pčele? Ako niste evo koji problemi vas čekaju

Jeste li sigurni da ste dobro pripremili košnice za zimu? Da li su pčele u njima jake? Šta može da

Kako smo birali našu jelku

Zimski meseci uvek bude asocijaciju na praznike, raspust, sneg, grudvanje i odmor… i naravno jelku. Nama dvema se uvek činilo

Vukov božićni kutak ponovo donosi čaroliju u Beograd

U srcu Beograda, postoji mesto gde vreme staje, a praznici dobijaju svoj pun sjaj – Vukov božićni kutak. Ove sezone

Vreme je svinjokolja

Miroslav Stanković iz sela Rautova u okolini Niša, kao i generacije pre njega organizovao je, na nekadašnji Dan državnosti, svinjokolj.

Ne propustite! U toku je najveći pica šampionat na  Balkanu

U Beogradu je juče i danas organizovano takmičenje u pravljenju pica. Odlična atmosfera, još bolji takmičari, miris tek ispečene pice,

Koje drveće saditi dalje od kuće?

Zašto grešite kada četinar obložite folijom pred zimu Koje greške najčešće pravite prilikom sadnje ukrasnog drveća? Koliko odaljite od kućnog