Dženarika nije samo za rakiju –   može i slani namaz od nje

Dženarika ili džanarika, ona crvena ili žuta, uvek je prva stizala. Sećam se u selu, imali smo ih desetak, sitnijeg ploda, ali obimnog roda. Muke naše kad dođe vreme za skupljanje, slatke, otrešene i lepljive. Ruke ne možeš posle skupljanja oprati, ali je rakija od njih bila odlična. Klizila je niz grlo lagano, stizala u stomak ne izazivajući ljutinu ni kiselinu. A da živim još pedeset godina ne bih znala da se od džanarike i crvenog luka pravi i namaz, slani, nešto kao čatni. Al’ saznah i to. Pravi ga Dragana Bokan.

  • Ja sve pravim odokativno, kod mene ne postoje recepti. Zavisi od toga šta imam i koliko imam. Crveni luk se isecka i stavi u šerpu na prazno da pusti tu svoju vodu, onda se doda žuti šećer i džanarika koja je prethodno skuvana i ispasirana. Stavim crvenu dženariku uz crveni luk, a od žute mešam sa bundevom i pomorandžom i pravim slatki namaz. Ovo je kao čatni – priča Dragana koja sve radi otprilike, ali sve je odličnog ukusa, jer je iskustvo u ovom slučaju presudno.
  • Možda je pola pola, uglavnom kad naiđem na džanariku jer je nema stalno, skuvam je, propasiram i ostavim u zamrzivač. Pa kad nađem crveni luk onda ga dodam i pravim namaz – a namaz, ovaj slani ide uglavnom sam, na leba, mada može i da se meša sa drugim namirnicama.
  • Uglavnom ga jedem kao namaz, samo na hleb. Može da se pomeša i sa sirom, a odlično ide uz piletinu i ostala mesa – rekla je Dragana Bokan za Dobro jutro.

Tekst i foto: Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime