Džin i među lukovima

Izbor svežeg povrća u kasnu jesen i u zimskim mesecima je sužen, ali jedan plod ima tu privilegiju da dugo ostane jedar. Iz bašte se vadi u novembru i uskadišten na niskoj temperaturi može da ostane svež tri meseca. Pogotovo ako se čuva u hladnim prostorijama, u sanducima sa peskom i čupa po potrebi.

Praziluk zovu i džinovskim lukom. Pripada istoj grupi povrća kao što su crni i beli luk, ljutika ili vlašac, ali je njegova privlačnost u blagom ukusu, prijatnoj aromi i kremastoj strukturu u jelima. S druge strane, reč je o veoma zdravom povrću, koje se kod nas retko koristi.

Ovo povrće je niskokalorično, a obiluje vitaminom K1, koji pomaže zgrušavanju krvi i borbi protiv bolesti srca i želuca. Sadrži provitamin A i beta karoten. Značajan je izvor antioksidanata, posebno polifenola i jedinjenja sumpora. Prirodni je izvor kaempferola, koji štiti od srčanih bolesti i nekih vrsta raka. Odličan je izvor alicina, kao i beli luk. Praziluk pomaže organizmu da reguliše nivo šećera u krvi, da se bori protiv infekcija i holesterola.

Da bi se praziluk našao u kuhinji spreman za pripremu potrebno je odrezati koren i tamnozelene krajeve. Upotrebljavaju se samo beli i svetlozeleni delovi. Seče se najpre po dužini, kako bi se isprao od zemlje i peska. Može da se jede presan, ali i da bude značajan ili glavni sastojak mnogih jela.

Sastojci:

  • šolja ipo jogurta,
  • pola šolje sira,
  • pola šolje ulja,
  • 2 šolje brašna,
  • 1 prašak za pecivo,
  • 4 jaja,
  • 2 struka praziluka,
  • So

Priprema:

Sve sastojke pomešati i dodati svež praziluk isečen na kolutiće. Smesu uliti u nauljeni pleh i peći u rerni na 200 stepeni oko 40 minuta. Pita je odlična za doručak, ručak ili iznenadne goste.

Sastojci:

  • 500 g mlevenog mesa,
  • 1 kilogram praziluka,
  • 1 glavica crnog luka,
  • peršunov list,
  • so i biber po ukusu,
  • ulje,
  • 200 ml kisele pavlake,
  • mleveni ili sos paradajz

Priprema:

Luk iseckati i prodinstati, dodati meso i sok od paradajza ili mleveni iz flaše, otprilike jednu čašu. Oprati praziluk, iseći ga na kolutove i blanširati pet minuta. Procediti ga. U tepsiju ređati sloj praziluka, a potom mesa, dok se sve ne utroši. Musaku preliti sa kiselom pavlakom u koju može da se doda jedno jaje ili po želji rendani sir. Sve zapeći u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.

Foto: Pexels

Sastojci:

  • 4 struka praziluka,
  • 1 glavica crnog luka,
  • 3 krompira,
  • ulje,
  • so i začini po želji

Priprema:

Iseći praziluk, krompir i crni luk. Sve zajedno kuvati i posoljenoj vodi oko pola sata. Povrće odvojiti i usitniti u blenderu, pa vratiti vodu od kuvanja. Dodati ulje i blendati dok se ne dobije kremasta struktura. U potaž ili krem čorbu može da se doda svež peršun, lišće od celera ili mirođije, kao i limunov sok.

Piše: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar