Iako Festival zdrave hrane “Stvarno zdravo” u Merkatoru na Novom Beogradu nije okupio mnogo izlagača, ono što su imali da pokažu privuklo je veliku pažnju posetilaca. Od proizvoda iz sopstvenih gazdinstava, brašna s vodenice i proizvoda od urmi, do kozmetike od meda i lekovitih biljaka. Veliko interesovanje vladalo je za proizvode od brašna Sretenovića koji prodaje šareno brašno – od crvenog, belog i žutog kukuruza.
- Radio sam u UB POK-u godinama i rešio da se povučem i posvetim prirodi. Najlepše je kada motikom radite oko nečega što će jednog dana hraniti nekog čoveka – kažeTomislav Sretenović, vlasnik Sretenovića vodenice i valjarice iz Markove Crkve. Njegova vodenica je izgrađena početkom devetnaestog veka i Tomislav nastavlja dugu tradiciju svojih predaka – bavi se potpuno organskom proizvodnjom žitarica i mlevenjem na potpuno starinski, tradicionalan način. Ipak, ne može bez modernog pristupa – organizuje radionice posvećene značaju kvasca u proizvodnji hleba i važnosti upotrebe zaboravljenih sorti kukuruza ,heljde, pšenice. Kaže da je zadovoljan prometom jer snabdeva velike beogradske hotele i elitne restorane, i da je njegov cilj da se potpuno posveti zemlji, od nje i sa njom živi, jer zemlja leči.

Za Dejana Đukića iz Crepaje Festival zdrave hrane prilika je da ponudi svoje proizvode od bundeve, po kojoj je Banat i poznat. Mladi i umešni Crepajac pravi turšije i ajvare od bundeve, ali i namaze sa šećerom i bez njega, za dijabetičare.
- Sva bundeva uzgajana je na našem porodičnom gazdinstvu i trudimo se da ispratimo ukus i potrebe kupaca – rekao je Dejan Đukić.
Festival zdrave hrane “Stvarno zdravo” održava se do kraja nedelje u holu “Merkatora” na Novom Beogradu.
I. R.