Gorela prokupačka sela

U okolini Prokuplja prethodni dana i noć goreli su voćnjaci, žitna polja, čitava sela, kuće i okućnice. Gorela su sela Merovac, Resinac, Bresničić, u kojima su se meštani organizovalai i isterali svu mehanizaciju, traktore, cisterne, atomizere, skupilo se sve što je moglo da se skupi, kako bi se gasili požari koji su buktali celu noć. U gašenju su pored vatrogasnih ekipa, tako što su sve vreme izoravali i pravili pojas oko upaljenih parcela da preseku vatru, učestvovali Predrag Radojević, šef ekonomije na Topličkoj akademiji, Dragan Jelić, Vlada Orović, Nenad Dodić. Oni su vukli vodu cisternama, prskali atomizerima i potrudili se da svu mehanizaciju prebace što dalje na sigurno, kako ne bi izgorela.

Pored voćnjaka i žitnica izgorelo je par kuća u Merovcu, ljudskih žrtava nema, a teške opekotine je zadobio i u bolnici je zadržan jedan meštanin koji je pokušao da gasi svoju kuću. Zahvaljujući slozi meštana ovih sela štete nisu veće, požari su ugašeni.

Tekst: Zorica Dragojević

Foto: Privatna arhiva

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno