Grašak i pšenica najbolji predusevi

Posle žetve strnih žita poljoprivrednike očekuje sadnja jesenjeg ili kasnog kupusa na otvorenom. Uspešno se gaji posle useva koji se skidaju sa njiva do jula, a to su grašak, krompir, luk, pšenica ili ječam. Najbolji predusevi su grašak, jer ostavlja dosta azota i hranjivih materija u zemlji, a zatim pšenica, iza koje ostaje dobra struktura tla.

Postrna proizvodnja ovog povrća počinje gajenjem rasada u hladnim lejama. Rasad koji se iznosi na parcele mora biti zdrav i dobro razvijen sa 5 do 6 listova na stabljici. Pre nego što počne vađenje rasada iz leja, treba ga zaliti, kako bi se očuvao korenov sistem. Sadi se na rastojanju 50×50 centimetara, a pritom rasad treba probirati i odbacivati biljke sa oštećenim temenim pupoljkom koji predstavlja buduću glavicu.

U Kusovcu nema kuće bez kupusa

U gajenju kasnog kupusa u Šumadiji najviše iskustva imaju u gružanskom selu Kusovac kod Knića. Ovo selo broji tek 35 domaćinstava, ali se skoro svako tradicionalno bavi uzgojem jesenjeg kupusa.

Nema kuće u kojoj se ne sadi bar jedan hektar kupusa. Imamo pogodnu zemlju i podneblje, a njive su blizu reke zbog navodnjavanja. S druge strane, imamo osiguran otkup. Naš komšija ima pogone i razvijen posao sa kišeljenjem kupusa, pa ga prodajemo maltene na kućnom pragu – kaže Nenad Marković iz Kusovca.

Marković gaji kupus na četiri hektara. Ovo povrće se tradicionalno proizvodi u njegovoj porodici, te je iz prve ruke saznao sve tajne uspešne proizvodnje. Prinos je 80 tona po hektaru. On kaže da poslednji rokovi sadnje ističu do 20. jula, u zavisnosti od planirane berbe u oktobru ili novembru.

Šta treba raditi posle sadnje i koliko traje ukorenjavanje pročitajte u nastavku.

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime