Grožđani moljci štetni za vinovu lozu

Grožđani moljci su štetočine koje napadaju vinovu lozu. To su mali leptirasti insekti čije gusenice oštećuju listove, cvetove i grozdove vinove loze. Odrasli moljci su obično smeđe boje i imaju krila raspona od oko 1 centimetra. sim parazitnih gljiva, prouzrokovača bolesti, bobicama grožđa štetu nanose i grožđani moljci. Ima ih dve vrste – žuti i pepeljasti, koji imaju sličan način života i nanose podjednake štete.

Žuti je poznat od davnina, a pepeljasti se počeo javljati kao štetočina tek početkom prošlog veka, proširio se svuda i po štetama mnogo nadmašio žutog. Pepeljasti voli toplije i sušnije uslove, kakvi su u našim vinogorjima, dok se žuti prilagodio hladnijim i vlažnijim podnebljima.

Pepeljasti moljac je povremena, ili kako to praktičari kažu – periodična štetočina. Naglo se javlja, štetu pravi godinu-dve, retko tri,i iznenada, sam od sebe, iščezava. Štete su velike ne samo zbog toga što je proždrljiv, već i zato što ga vinogradari ne očekuju i zasad ne zaštite u pravo vreme. Nekih godina može da «odnese» i 70 odsto roda.

Prezimljava kao lutka u pukotinama kore čokota. Ima tri, nekada i četiri generacije koje se prepliću i u godinama jakog napada u grozdovima se može naći od cvetanja do berbe. Gusenice prve generacije izjedaju cvetove, a druge obavijaju pređom mlade bobice kojima se hrane. Kroz tri-četiri nedelje pojavljuje se i potomstvo treće generacije koje se sada hrani starijim bobicama, ponekad i onim koje dozrevaju. Ove gusenice se najčeće povlače na skrivena mesta, gde se pretvaraju u lutke koje će prezimeti. Tokom nekih godina javlja se i četvrta generacija koja izjeda već potpuno zrele bobice.

Gusenice grožđanih moljaca se hrane lišćem vinove loze, a kasnije prelaze na cvetove i grozdove. One izazivaju oštećenja hraneći se tkivom biljke, što može dovesti do smanjenja prinosa grožđa i kvaliteta plodova. Gusenice takođe mogu otvarati put za različite bolesti i infekcije koje mogu štetiti biljci.

Da biste se borili protiv grožđanih moljaca, postoje neki koraci koje možete preduzeti.

Praćenje i detekcija: Redovno pregledajte vinograde, kako biste uočili znakove prisustva grožđanih moljaca. Pripazite na prisustvo gusenica, njihova jaja ili odraslih moljaca.

Fizičko uklanjanje: Ako primetite gusenice ili jaja, možete ih ručno ukloniti sa biljaka. Ovo je efikasan način kontrole, posebno ako se primeti manji broj štetočina.

Upotreba insekticida: Ako je infestacija veća, možda će biti potrebno koristiti insekticide da biste suzbili moljce. Konsultujte se sa stručnjakom ili lokalnim poljoprivrednim službama kako biste odabrali odgovarajući insekticid i pravilno ga primenili.

Metode kontrole: Redovno obrezivanje vinove loze, uklanjanje zaraženih delova biljke i održavanje zdravog okruženja za vinovu lozu mogu pomoći u smanjenju infestacije grožđanih moljaca.

Važno je pratiti preporuke stručnjaka za kontrolu grožđanih moljaca, jer se mogu razlikovati u zavisnosti od geografske lokacije, vrste vinove loze i drugih faktora. Takođe, pre primene insekticida, pročitajte i sledite uputstva za upotrebu kako biste se uverili da pravilno postupate i smanjite rizik za biljke, ljude i životnu sredinu.

R. D. J.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18