Gusle su sastavni deo naše kulture i tradicije

Pre 50 godina u Kosovu Polju, održano je drugo Prvenstvo guslara Jugoslavije. I pored nastojanja albanske strane da se te 1972. godine ne čuju srpske pesme i gusle, srpski narod je zapevao o slobodi, viteštvu i pravdi. Oštar i dinamičan zvuk gusala kroz vekove, uz epsku pesmu, sastavni je deo srpske kulture, običaja i tradicije.

U teškim vremenima za srpski narod, gusle i epska pesma nikada nisu priznale poraz. Da su jedna od univerzalnih vrednosti srpskog naroda, saglasni su oni za koje su gusle bile motiv da ojačaju volju i sačuvaju nadu u bolje sutra.

– To se tiče celokupnog identiteta, unutrašnjeg bića jednog naroda, ono što on pamti, oseća i nikada ne zaboravlja. Gusle su nas sačuvale, sačuvale su naš lik, našu dušu, našu nacionalnu svest – navodi guslar Boško Vujačić.

Kažu da su gusle tu da nas podsete kako je veliko i sveto biti čovek, pravoslavac i vernik.

Da ih sačuvamo ne samo kao deo tradicije, već i kao instrument uz koji se peva o srpskoj istoriji i kulturi naših predaka.

– Gusle moraju da probude neku emociju, ako ne probude guslaru, onda teško će i publici. Tako, da se ta pesma koja se kazuje kroz gusle ona se obično, što se kaže, preradi u sebi u svojoj duši, pa se onda prezentuje publici – naglašava guslar Veljko Đuranović.

Gusle se takođe vezuje za prostor Kosova i Metohije, gde je i organizovan drugi Festival gusala, pre pedeset godina.

– Upravo na onom prostoru koji vezuje sve srpsko biće za ono što jesmo, što ćemo biti, i što moramo ostaviti. To je upravo, zadatak gusala, i svih nas koji poštujemo svoju istoriju, svoju prošlost – smatra Radivoje Papovič, bivši rektor Univerziteta u Prištini.

Uz gusle opevani, sačuvani su od nezaborava mnogi nezapisani događaji iz slavne srpske istorije. Pevanje uz gusle, upisano je na Uneskovu Listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Izvor: RTS

Foto: Wikimedia.org

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18